Egy szentesi hang, ami meghódítja a világot

Interjú Nagy Johannával

 

A minap megállítottak és azt kérdezték, hogy tudom-e, hogy „az a szép hangú kislány” merre énekel a világban? Utána jártunk, és az a kislány mára nagylánnyá cseperedett és komolyzenei turnékon viszi el Szentes hírét a nagyvilágba. Nagy Johannát kérdeztük az elmúlt évekről, amióta ritkábban láthatjuk és hallhatjuk városunkban.

 

Négy esztendővel ezelőtt „kellett” búcsút mondanod Szentesnek, de sokan érdeklődnek irántad és figyelemmel kísérik a sorsod. Pályafutásod hol folytattad a szentesi tanulmányaid után?  

 

2010 óta vagyok a Pécsi Tudományegyetem hallgatója. Mialatt az alapszakot végeztem híres karnagyokat és karmestereket ismerhettem meg.

 

Tudjuk, hogy egy énekes nem az iskolapadban szerzi meg rátermettségét és énektudását. Neked ki nyújtotta az első segítséget?

 

Kertész Attila, Liszt-díjas karnaggyal különösen jó kapcsolatot ápolok, és először 2011 szeptemberében mehettem el általa a Bartók Béla Leánykarral Ciprusra, egy kórusfesztiválra. Fantasztikus élmény volt új embereket megismerni, együtt énekelni velük és csodálatos helyeket is láttunk!

 

 

 

Ez volt a kezdet! Utána ha jól tudjuk Spanyolország volt a következő ország, ahol hallhatták a hangodat.  

 

2012 nyarán a Mecsek Kórussal utazhattam Spanyolországba, Torrevieja-ba egy habanera fesztiválra. A világ minden tájáról jöttek kórusok, hogy összemérjék tudásukat. Minden kórus lehetőséget kapott, hogy Alicante főutcáján egy koncertet adhasson, természetesen Kodály népdalfeldolgozásokat és acapella kórusműveket énekeltünk. Itt én is énekelhettem egy népdalcsokrot, a spanyol közönség nagyon hálás volt nekünk ezért a koncertért!

 

 

 

 

 

2013-ban ha csak egy koncert erejéig, de hazatértél!

 

Igen! 2013. augusztus 2-án Vive l'amour! - Avagy hárman együtt a szerelemről címmel hallhatta a szentesi közönség koncertünket, melyet barátaimmal a Szentesi Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében adtunk.

 

Akkor jöjjön a mi meglepetésünk számodra, mert „elfogtunk” egy rövid jelenetet a koncertből! :-)

 

 

A 2013-as esztendő még sok mindent tartogatott számodra! Erről hallhatnánk?

 

2013 szeptemberében a Bartók Béla Leánykar szólistájaként Ugentoba, Dél-Olaszországba utazhattam. Pergolesi: Stabat Mater-ből énekeltem egy szóló áriát, illetve Rózsa Bernadettel két duettet, majd Verdi-év alkalmából két áriát énekeltem, egyiket a Rigoletto című operából, a másik pedig Az álarcosbál című operából volt hallható. Fantasztikus élmény volt, az olasz emberek nagyon melegszívűek voltak, odajöttek hozzám a koncert után és azt mondták, hogy fantasztikus élmény volt nekik ezt a koncertet hallgatni!

 

 

2013 decemberében Izraelbe mehettem el a Pécsi Énekesek tagjaként. Itt mint kórustag és mint szólista is lehetőséget kaptam a fellépésre. Itt szeretném megjegyezni. hogy rajtam kívül még a párom, Németh Márton is két szólót is énekelt, valamint Komáromi Alice és Rózsa Bernadett is jelen volt szólistaként. Az izraeli utunk egy három koncertből álló turné volt.

 

 

 

Egy koncertet adtunk Jeruzsálemben, egyet Yokneamban, egyet pedig Haifa-ban. Óriási élmény volt mind a három  helyen énekelni. Karnagyaink, Kertész Attila és Kunváriné Okos Ilona remek műsort állítottak össze. Műsorunkban nemcsak a jól ismert népdalfeldolgozásokat énekeltük, de például Händel: Messiás című oratóriumából, Verdi: Nabucco című operájából is énekeltünk részleteket. Jómagam két Verdi áriát énekeltem, szintén a Rigoletto és Az álarcosbál című operákból. A fogadtatása a koncertnek csodálatos volt. Ezt értem azalatt, hogy óriási vastapsokat kaptunk, valamint megjelent egy kritika is a jeruzsálemi koncert után. Ebben kiemelték a kórus csodás hangzását, illetve megemlítették, hogy a szenvedélyes Verdi áriámmal elvarázsoltam a közönséget. Nagyon jól esett, hogy külön kiemeltek a cikkben, ez sok erőt ad!

Köszönöm Istennek, hogy ilyen fantasztikus helyeket láthattam eddig!

 

Mi is köszönjük, valamint reméljük, hogy újra láthat és hallhat a szentesi közönség!

 

Szentes, 2014. 03. 17.

 

.