Novembertől nem repülhet a szentesi légimentő helikopter

 

 

 

Október végén szállhat fel utoljára a szentesi légimentőbázis helikoptere – egy uniós direktíva miatt ki kell vonni a forgalomból. Hogy lesz-e addigra új gép, azt egyelőre nem lehet tudni, de a helyi vezető nem aggódik amiatt, hogy ellátatlanul maradna a dél-alföldi régió.

 

Az Európai Unió szabályozása miatt október 28-ával le kell állítani a Mókusnak becézett helikoptereket, mert lakott terület fölé egy hajtóműves helikopterekkel nem lehet berepülni. Ha egy kétmotoros gép egyik hajtóműve elromlik, a másikkal még ki lehet repülni a település légteréből, az egymotoros e tekintetben veszélyes. A 2012 októberében született EU-s direktíva leszögezi: egymotoros gépeket csak olyan területek felett lehet használni, ahol garantált, hogy egy esetleges kényszerleszállás nem okoz tragédiát. Magyarország a szabály bevezetésére idén októberig kapott haladékot.

 

 

 

Hazánkban két légimentőbázison, a szentesin és a debrecenin állomásozik Mókus. Ha ezek év végétől már nem szállhatnak fel, az ország egyharmada ellátatlanul marad, többek között a teljes dél-alföldi régió.

 

 

 

A szentesi légibázis éppen januárban ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját. Józsa József a bázis vezetője akkor elmondta: átlagban majdnem mindennap volt egy bevetésük 2009. január elsejétől 2013. december 31-éig. Ez idő alatt összesen 1558-szor riasztották őket, és 1126 beteget vagy sérültet szállítottak.

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 03. 14.

 

.