Lencsevégre kaptuk a szentesi medikoptert

Október végétől csak két motoros mentőhelikopterek repülhetnek be lakott területek fölé, így lecserélték a szentesi "Mókus" becenévre keresztelt mentőhelikoptert.

 

Eddig mindenki csak beszélt róla, de senkinek nem sikerült lencsevégre kapnia az új szentesi helikoptert, részben ez sikerült nekünk.

 

 

 

Azért csak részben, mert a szolgáltatás folyamatosságát biztosítják az osztrák felségjelzésű géppel, mely ideiglenesen tartózkodik városunkban addig amíg meg nem érkezik a magyar jelzéssel ellátott új mentőhelikopter.

 

 

 

2014. november 17-én betegszállításra érkezett a Dr. Bugyi István Kórházba a helikopter, melynek indulását sikerült rögzítenünk.

 

A videó nagy sebességű feltöltését a TNT-TvNetTel Kft. (www.tvnettel.hu) támogatja!

 

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szentesi és debreceni állomásán egymotoros helikopterek szolgáltak, de egy 2012. októberében született uniós direktíva szerint ez év október 28-ától az egyhajtóműves helikopterek nem repülhetnek lakott terület felett, ezért a váltás.

 

 

 

2014 októberétől az előírásoknak mindenben megfelelő mentőhelikopterek váltják ki az Országos Mentőszolgálat egyhajtóműves gépeit a szentesi és a debreceni bázisokon.

 

 

 

A magyar légimentésben használt többi helikopterhez hasonlóan ezen a két helyen is az osztrák Helikopter Air Transport GmbH-tól bérelt, legkorszerűbb EC135 típusú mentőhelikopterek álltak szolgálatba októbertől, így a légimentés folyamatossága valamennyi bázison biztosított.

 

 

 

Az EC135 kéthajtóműves, gázturbinás, főleg kutató és mentő feladatokra alkalmazott könnyűhelikopter. Ha az egyik gázturbina meghibásodik, a helikopter akkor is repülőképes marad, ami egy városok felett repülő mentőhelikopternél alapvető követelmény. A pilótán kívül két orvost vagy ápolót és két sérültet szállíthat a 12 méter hosszú gép, aminek maximális sebessége 280 km/h.

 

 

 

Hazánkban hét állandó légimentő bázis van. A szentesi bázisról 2008 legvégétől kezdve látják el térségünk helikopteres mentését, ennek köszönhetően a Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megye településein élők 15 percen belül hozzájutnak a légimentési szolgáltatáshoz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 11. 17.

 

.