Alföldi kézműves fotográfiák

 

 

Különleges kiállítással csatlakozik Szentes a Magyar Fotóművészek Szövetsége által rendezett Fotóhónap fesztiválhoz. November 24-én 18 órakor az ifjúsági házban Alföldi kézműves fotográfiák címmel rendeznek tárlatot. Az esemény kuriózum, művészeti értéke kiemelkedő, erre a szövetség védnöksége a garancia.

 

 

 

A szervező Szentesi Fotókör felhívására az ország elismert alkotói küldték be kézműves technikával készült képeiket, ezek közül Boros György és Seres Géza fotóművészek választották ki, hogy melyek kerüljenek a falra.

 

 

 

Hogy miért fontos egy ilyen kiállítás? A színes automata laborok és a digitális technológiák gyakorlatilag megszüntették az ezüstalapú fényképezést, a kézi nagyítást, a képkészítés elszakad a kémiától, az informatika átvette a fotólaborok szerepét. Évek alatt kezdett kialakulni az igény a művészi kézműves technikák újra felfedezésére, alkalmazására, kísérletezésekre. A múltbéli kalandozás nem a technika fejlődése ellen lép fel, inkább a fotóművészet jobb megértésével, a "fotóművészi" gondolkodás elsajátításával kibővíti a képmegjelenítés lehetőségeit, annak eddig megismert határait. A műhelymunkák fogásainak megtanulásával, kémiai vegyszerek használatának pontos megismerésével, a felhasznált hordozóanyagok tudatos kiválasztásával, a tapasztalatok cseréjével, az archaikus technikák elsajátítása új kifejezési módok megjelenését hozta elő. Az így elkészült képek a legtöbb esetben valódi művészeti értéket képviselnek.

 

 

 

A tárlaton képeivel szerepel: Bakó Ildikó, Balogh Gábor, Boros György, Deli Barna, Dömötör Mihály, Gál András, Gyarmati József, Balogné dr. Kovács Matild, Kozma Anita, Králik Emese, Levendovics György, Marton Ferenc, Mezősi Ágnes, Nagy István, Nagy Krisztián, Palotás Lehel, dr. Seres Géza, Szabó Maya, Szaszkó Antal, Tuskáné Koncz Éva, Varga Tamás, Zvaló László.

 

 

 

Szentes, 2014. 11. 28.

 

.