Adománygyűjtés kárpátaljai református gyülekezetek megsegítésére

 

A Magyarországi Református Egyház Elnöksége és a Magyar Református Szeretetszolgálat kéri a gyülekezeteket, hogy támogassák a nehéz helyzetbe került kárpátaljai református közösséget.

Mélységes aggodalommal figyeljük a közel egy éve fokozódó ukrajnai válságot. A kezdeti politikai elégedetlenségek mára sajnos egy hatalmas – és egyre jobban eluralkodó – gazdasági krízishez és fegyveres konfliktushoz vezettek.

 

A fegyveres konfliktus gazdasági hatásai már egyértelműen begyűrűztek a kárpátaljai közösség életébe is. A helyi fizetőeszköz jelentősen elértéktelenedett, az inflációs ráta folyamatosan emelkedik, a kifizetések akadoznak, háborús különadót vetettek ki és egyre több menekült érkezik a háborús műveleti területekről.

Szeretetszolgálatunk eddig is heti szinten juttatott a helyszínre segélyszállítmányokat, de a ránk következő őszi-téli időszakban a szociális helyzet drasztikus romlása várható. Ezért Szeretetszolgálatunk a kárpátaljai vezetőkkel közösen kidolgozott egy cselekvési tervet, mely hatékony és kézzelfogható segítséget nyújthat a krízishelyzetben élő magyar közösségeknek.

 

A krízisprogram részeként segélyanyagokat raktároznánk (takarók, vizeskannák, víztisztító palackok, gyertyák, elemlámpák, tisztálkodási csomagok, tisztítószerek, élelmiszer egységcsomagok, stb.), hogy szükség esetén azonnal felhasználhassuk azokat. A várható földgáz-hiányra tekintettel 65 egyházi ingatlan vegyes fűtésre történő átalakítása is szükségessé vált, hiszen ezek az épületek krízishelyzetben nem csak egyházi célokat szolgálnak, hanem közfeladatokat is ellátnak. Ezen kívül fel kell készülnünk a lakosság kályhákkal és tüzelővel történő megsegítésére is.

 

Kárpátaljai testvéreinkkel közösen kidolgoztunk – szükség esetére – egy szociális étkeztetési tervet is, melynek részeként egyházi intézményeink meleg étellel látnák el a rászoruló lakosságot.

 

A 2014. október 5-én 10 órakor kezdődő istentisztelet perselypénzét kárpátaljai testvéreink megsegítésére küldjük el.

 

A perselypénzen kívül adományokat a lelkészi hivatalban hétköznap 8 és 13 óra között, illetve a MRE Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005 számlaszámra ("Kárpátalja" megjelöléssel) lehet adományozni.

 

Szentes, 2014. 10. 04.

 

.