Őrizzük mosolyod! Emlékezzünk Bogi nénire!

In memoriam dr. Beliczay Tamásné

 

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola alkalmazotti közössége és diáksága megrendülten vette tudomásul, hogy az iskola kiváló tanára, a gyerekek szeretett Bogi nénije váratlanul elhunyt.

 

Bogi nénivel 2014. augusztus 29-én találkoztunk a Páterház Étteremben, ahol az 50 évvel ezelőtt érettségizett diákok körében láttuk "utoljára" mosolyogni.

 

Röviden idézzük fel életútját és ezzel búcsúzzunk Bogi nénitől!

 

 

Dr. Beliczay Tamásné László Boglárka a szegedi József Attila Tudományegyetem Természettudományi Karán szerzett biológia–földrajz szakos középiskolai tanári oklevelet. 1961 szeptemberétől az akkori Közgazdasági Technikumban kezdte el pályáját, ő volt a legsokoldalúbb tanár, szaktantárgyain kívül az évek során állattenyésztéstant, növénytermesztéstant, munkavédelmet, anatómiát, pszichológiát, orvosi latint, ápoláslélektant, környezettant, művészetek tantárgyat is tanított. 52 éven át volt a Közgé meghatározó tanáregyénisége, oktató-nevelő munkájának eredményeként több száz különböző foglalkozású ember – többek között nővérek, orvosok, közgazdászok, tanárok, ügyintézők – emlékeznek rá mint tanárukra, osztályfőnökükre. A tantestület iskolánkban érettségizett tanárai is örömmel lettek kollégái. Dinamikus egyéniségével mindig figyelembe vette a kor változó követelményeit, folyamatosan tovább képezte magát: bővítette gazdaságföldrajzi ismereteit, számítógépes tanfolyamot végzett, a videotechnikát is elsajátította. Az iskolai szakképzés átalakításának aktív résztvevője volt. Az OKJ szerinti szakmai képzésben elméleti és gyakorlati tárgyak tanításával, személyes példamutatásával segítette az egészségügyi hallgatókat a szakma elsajátításában. Minden évben osztályfőnök volt. Kedves egyénisége, vidám természete, szakmai tudása évtizedek múltán is kellemes emléke az itt nevelkedetteknek. Nem véletlen, hogy tanítványai gyakran meglátogatták, gyermekeiket „Bogi néni iskolájába” íratták. Szeretett kirándulni. Osztályfőnökként és kísérő tanárként felejthetetlen programokkal, a szép hazai tájak megismertetésével igazi formálója volt a fiatalok egyéniségének. A tantestület által szervezett rendezvényeken mindig részt vett, személyisége, vidámsága átragadt tanártársaira, az élethez való pozitív hozzáállása példaértékű volt fiatal kollégái és a diákok számára is. Szállóigévé lett mondásait sokáig fogjuk emlegetni. Családi élete is mindig példás volt, szoros kötelék fűzte férjéhez, és gyakran mesélt lányairól, unokáiról. A leírtak is bizonyítják, hogy életének meghatározója a család és az iskola volt. Embersége, műveltsége, tanári tevékenysége, egyénisége sok száz diák életét befolyásolta és alakította. Az általa hagyott űr betölthetetlen!

 

„Igazából senki sem hal meg. Érdekel, miért? Ezentúl is ott élsz mindenkiben, aki valaha is ismert téged, akire hatottál, nem számít, mennyire. (...) Beszélnek majd rólad, sosem felejtenek el, mert sosem mész el... sosem fogsz meghalni; ugyanis szerettek és szerettél.”

Részlet a „Szellemekkel suttogó” című filmből

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 10. 02.

 

.