Öt éves a szentesi légimentőbázis

Anno - "Nehéz szülés volt!"

 

 

 

Szentes határában, a tévétoronnyal szemközti területen lévő légimentőbázis 2014. január 5-én ünnepelte 5 éves születésnapját. Az előzményekről csak annyit, hogy "nehéz szülés volt", de a közös akarat és a szakma Szentes mellé állt.

 

 

 

 

A családias légkörben tartott ünnepségen Józsa József a légimentőbázis vezetője köszöntötte a vendégeket, majd jókívánságaikat tolmácsolták a megjelentek is.

 

 

 

Farkas Sándor országgyűlési képviselő elmondta, hogy valahányszor meghallja a helikopter hangját, össze szorul a szíve, mert ez azt jelenti, hogy valaki bajba került.

 

 

 

Magyar Anna is kiemelte, hogy sikerült a szakmának felülmúlni a politikát, és további eseménymentes éveket kívánt a bázis dolgozóinak.

 

 

 

Túri Péter a Légimentő Kht. volt ügyvezető igazgatója először is köszönte a bázis dolgozóinak, hogy a mai napig úgy őrizték és vigyáztak arra, hogy olyan maradt, mint ha most adták volna át.

 

 

 

Végezetül Szibik Imre polgármester kapott szót, aki elmondta, hogy még emlékszik arra, amikor ceruzával és körzővel rajzolták a térképen a bázis helyet, és nehéz volt másokkal is megértetni, hogy e tekintetben Szentes a dél-alföld közepe.

 

 

 

A szentesi bázis az ország legmodernebb, minőségében az európai standardokat követő állomása. A kivitelezés az ausztriai légimentőbázisok tervei alapján, de a magyarországi viszonyokhoz adaptálva folyt. A bázison 4 személy teljesít egész évben, folyamatosan szolgálatot: egy pilóta, egy orvos, egy mentőtiszt és egy műszaki szakember.

 

A 225 nm-es hangár fűthető, külön egészségügyi és műszaki raktárral rendelkezik, a bázishoz saját kerozinkút tartozik. A tankolási lehetőségen túl bázis saját fénytechnikával rendelkezik, így üzemelése független más repülőterek nyitva tartásától. A személyzet számára a szociális helyiségek tágasak, kényelmesek, európai színvonalúak. A mentést saját AS 350 B típusú géppel végzi a szakszemélyzet. A gépet széles körben alkalmazzák, ez az egyik legelterjedtebb egy hajtóműves, könnyű kategóriájú helikopter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 01. 05.

 

.