Hazajöttek Szarajevóból a katonák

MH EUFOR-13 visszafogadása

 

 

 

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2014. január 23-án rendezte meg a MH EUFOR-13 kontingensének visszafogadási ünnepségét a Damjanich laktanyában. A Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 13. váltása alapvetően a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományára épült, melyet kiegészítette elsősorban a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya, valamint kis létszámban más katonai alakulatok állománya.

 

 

 

A válságkezeléssel és béketámogatással összhangban a kontingens fő feladatkörébe tartoztak a tömegkezelés, területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, így a járőrözés, területzárás és ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése is.

 

 

 

Ezenkívül feladatul kaphatták szállítmányok, konvojok vagy különösen fontos személyek kísérését is. A kontingens 2013. július hónapban vette át a szolgálat ellátását a műveleti területen, és 2014. január közepén adta át az őt leváltó EUFOR-14 kontingens állományának.

 

 

 

A visszafogadó ünnepségen Fucsku Sándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka elismerését fejezte ki a 13. kontingensnek, mert balesetmentesen hajtotta végre a rábízott feladatokat.

 

 

 

Továbbá megköszönte az egész állománynak a munkáját, a családoknak, a támogató szervezeteknek a misszióhoz nyújtott megértő segítséget.  Ezalatt a fél év alatt 4 gyermek is született a kontingensben résztvevő katonák családjaiban, és nagy nehézséget jelentett az egyik szülő távolléte.

 

 

 

Végezetül emléktárgyakat vehettek át a kiküldetésben jól teljesítő katonák. A Honvéd Vezérkar Főnöke Kiemelkedő helytállásért emlékérmet adományozott Nagy László századosnak és Polereczki László zászlósnak. A MH Összhaderőnemi Parancsnokság Parancsnoka Emléktárgyat adományozott Bartók Gábor alezredesnek, Palatinus András őrnagynak, Kovács István századosnak, Földi Beáta főtörzsőrmesternek és Túri András Róbert törzsőrmesternek.

 

 

 

Emléklapot vehetett át Almási Sándor szakaszvezető, Jártass Róbert szakaszvezető, Karsai Zoltán Mihály szakaszvezető, Tóthné Lengyel Erzsébet Anikó szakaszvezető, Váliné Hevér Emília Mária szakaszvezető és Sopronyi Simon őrvezető.

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2014. 01. 23.

 

.