Egybevarrt álmok a galériában

Fodorean Pásztor Gyöngyi kiállítása Szentesen

 

 

 

2014. január 9-én F. Pásztor Gyöngyi dombegyházi textilművész kiállítása nyílt meg Szentesen a Tokácsli Galériában. Csiszár György fuvolajátéka után Gerendeli György Dombegyház község alpolgármestere nyitotta meg a kiállítást az alábbi gondolatokkal:

- Két évvel ezelőtt egy romániai művészházaspár (Pásztor Gyöngyi textilművész és Fodorean Mircea hegedűművész) úgy döntött, hogy áttelepül Magyarországra és leteszik a magyar állampolgársági esküt.

 

 

 

- A művész 1981 óta folyamatosan jelen van különböző csoportos kiállításokon Aradon, Bukarestben, Galacon, Resicán, de Szerbiában és Magyarországon is. Szuverén művészegyéniség, sajátos technikáját, mint nyilatkozta, a kényszer szülte. Egykori szűk lakásukban nem volt lehetőség szövőszék felállítására, így a nagyon munkaigényes varró-hímző alkotási módot választotta. Gazdag fantáziája szolgálatába állította a technikai elemeket és a különböző anyagokat, s az ember csodálattal szemléli a többi között a Kapuk, a Genezis vagy éppen a Tedeum című munkákat. Nem véletlen, hogy több művét külföldi magángyűjtők birtokolják az USA-ban, Kanadában, Németországban. Gyöngyi 1991 óta tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének, de már előbb is elismert textilművésznek számított. Mózer István a következőket írta róla a Jelen 1990. október 5-i számában: „A nők ősidők óta nagy művészek. Amióta az emberek feltalálták a tűt, fel tudják vele varrni ki tudják vele hímezni legmélyebb érzéseiket. .. Pásztor Gyöngyi tökélyre vitte ezt a tudományt.”

 

 

 

- Azt hiszem, nem túlzás, ha azt mondom: F. Pásztor Gyöngyi költő. Azonban olyan költő, aki álmait, vízióit, gondolatait, érzelmeit a konkrét matéria nyelvén fejezi ki, legfőképpen a textilén. Üzenetének befogadásához nem csupán nyitott szem, hanem nyitott szív is kell. Itt is lehet idézni Babits Mihályt: „Mindenik embernek a lelkében dal van, / és a saját lelkét hallja minden dalban, / És akinek szép a lelkében az ének, / az hallja a mások énekét is szépnek.”

 

 

 

- Képzőművészetről lévén szó, itt látni lehet az alkotó lelkét, itt van a munkákban, a színekben, a formákban, a kompozícióban. Benne tükröződik modern világunk, kiszolgáltatottságunk, esendőségünk, de benne van hitünk és reményünk is.

- A textilművészet modern művészeti ág, de befogadásában éppúgy szerepet játszanak a szubjektív tényezők, mint például az irodaloméban: ki-ki a saját kultúrája, ízlésvilága szerint közelíti meg az alkotást, amely az ő recepciója révén válik teljessé.

- Mint az alkotásokból látható, a művész szívesen nyúl témáért az emberi művelődéstörténet örök érvényű alkotásaihoz, mint pl. a Bibliához, foglalkoztatja az ember sorsa, a Mi célból vagyunk a világon? kérdése; a modern ember problémája, az elidegenedés, az érzelmi kapcsolatok elsivárosodása is; szóval erős a filozófiai motivációja.

 

A tárlat február elsejéig tekinthető meg a Galéria nyitvatartási idejében:

keddtől-péntekig 9-13 és 15-17 óráig, valamint szombaton 9-13 óráig.

 

Szentes, 2014. 01. 09.

 

.