27 kiszáradt fát vágnak ki és pótolnak
a Kurca partján

Járhatóvá vált a Kurca-part a kutatótól délre

 

 

 

2014. január 14-én közös helyszíni bejárást végzett az Önkormányzat az ATIVIZIG Szentesi Kirendeltségének munkatársaival.

A helyszíni bejárás célja a fásszárú növények állapota és a rőzsefonatos partvédelem állapotának a felmérése volt.

 

 

 

Megállapításra került, hogy az Eszperantó hídtól a Kutató Intézet felé haladva 27 db fa van kiszáradva, amelyek balesetveszély forrást jelentenek a sétáló emberekre.

A kivágandó fákat jól láthatóan bejelölték, így azok környezetében vigyázva haladjunk el. A Kutató állomás után lévő Kurca-parti szivattyú háztól az Eszperantó hídig tart a szakasz ahol a kivágandó fák vannak, illetve a Vadász ház környékén az Üdülő kp. hátsó kapujáig.

 

 

 

A Kirendeltség munkatársai a közmunkaprogram keretében a Kutatótól kezdődően az Ilona-parti út irányában az évek óta járhatatlan parti szakaszt kitakarítatta.

 

 

 

Ennek eredményeként a bejárható Kurca-parti rész jelentősen megnövekedett (kb.: 1,2 km). A munkavégzés közben az eddig megközelíthetetlen fák is kiszabadultak és körbejárhatóvá váltak.

Sajnálatos módon a kivágandó fák egy része a kártevők támadásainak estek áldozatul, más részük, pedig a korukból eredően haltak el.

 

 

 

A fákat a Városellátó NKft. kivágja és elvégzi a pótlásokat. A pótlások fehérfűz fafajtával történik.

A bejárás másik célja a partszakaszt védő rőzsefonat ellenőrzése volt, melynek a helyreállítását az ATIVIZIG végzi el. A rőzsefonat és a part közötti földfeltöltés hiányát a Városellátó NKft. pótolja.

A Kurca-part takarítása közben kitermelt nagy mennyiségű zöld hulladékot a Városellátó NKft. megsemmisíti (ledaráltatja), illetve géppel a talajban maradt balesetveszélyes tuskó maradványokat kiforgatja. A munka elvégzése után a rendbetett part - szakasz fenntarthatóvá válik.

 

Szentes, 2014. 01. 23.

 

.