Ivóvízminőség-javítás Szentesen

Jövőre kezdődnek a munkálatok 1,8 milliárd forint összegben

 

2013. szeptember 4-én tartották meg "Szentes és térsége ivóvízminőség-javító programja" a Dél- alföldi Regionális Operatív Program keretén belül megvalósuló projekt nyitórendezvényét, ahol ismertették milyen változások lesznek Szentes ivóvíz ellátásában, és annak minőségében.

 

 

 

A Szentes és Térsége Ivóvízminőség-Javító Önkormányzati Társulás részéről Szirbik Imre és Szabó István (Szentes és Derekegyház polgármesterei) tartottak tájékoztatót a Városházán.

 

A Szentes VIZ Kft. vezetője Kocsis László szakmailag ismertette a projektet, melyben kiemelte a vízminőségben várható változást.

 

Első és legfontosabb változás, hogy a víz arzén tartalma a megengedett határérték alá süllyed, mely 10 µg/liter. Jelen pillanatban Szentes vizében 16-20 µg/liter az arzéntartalom. A Berekháti telepen megvalósuló fejlesztés nem csak az arzént fogja kiszűrni a vízből hanem a gázokat is.

Technológiáját tekintve remélhetőleg a kivitelezők is azt az igényt követik, melyet Kocsis László és csapata javasolt (törésponti klórozás és aktív szenes szűrés).

 

 

 

Továbbá szó volt, arról is, hogy eddig nem adtak hozzá klórt a vízhez, de azután a technológia miatt kell, melynek beállítása szakmai kihívást jelent. A szakember elmondta, hogy mindezt úgy akarják beállítani, hogy mire a fogyasztóhoz ér a víz, addigra lehetőleg eltűnjön a klór és jó minőségű víz kerüljön a kifolyókhoz.

 

A projektben felújításra szánt összeg is van, így várható a jövő évben, hogy lesznek szakaszok, ahol kicserélik, vagy bélelik a vízvezetékeket, tolózárakat.

 

Fontos és a lakosságot kellemetlenül is érintő kérdés, hogy lesznek vezetéktisztító munkálatok is, amikor több órás vízhiányra számíthatunk. Valószínűleg ez is a jövő évben fog megvalósulni.

 

Az időpontokról: egy a biztos, hogy a közbeszerzési határidő szeptember vége. Remélhetőleg ebben az évben sikerül a munkaterületet átadni a nyertes kivitelezőnek, de a munka dandárja jövő év márciusától október végéig tart.

 

Szentes, 2013. 09. 043.

 

.