Vegyi anyag okozta baleset műszaki mentését gyakorolták Szentesen

 

 

 

Szituációs begyakorló gyakorlatot hajtott végre a Szentesi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálati csoportja a helyi MA-KA Kft. új takarmánykeverő üzemében.

A forgatókönyv szerint a keverő üzem hetedik szintjén lévő kazánházban maró anyag ömlött ki, és a kazán kezelője sérüléseket szenved. A gyakorlatot végrehajtó szentesi egységnek a sérült mentése mellett gondoskodnia kellett a kiömlött anyag semlegesítéséről is.

 

 

 

Az épületen belül szűk út vezet az alsó szintre, ezért az épület mellett felállított gépezetes tolólétra segítségével juttatták le a sérültet jelképező bábut az egység tagjai. Az állománynak a beavatkozás során gondoskodnia kellett még a balesetet okozó vegyszer által érintett szakfelszerelések mentesítéséről is.

A gyakorlat jó alkalmat nyújtott az állomány részére, hogy gyakorolhassák a vegyi anyagok környezetében történő műszaki mentési feladatokat, melyet nehezített a magasból történő személymentés is. A gyakorlatot a tűzoltó-parancsnokság vezetése mellett ellenőrizte Kalmár Károly tű. alezredes, a Szentesi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője is.

 

Szentes, 2013. 09. 17.

 

.