Tapinthatóvá tették a láthatatlant!

 

 

 

A Szentes - Csongrád Rotary Klub ígéretéhez híven megvalósította álmát (tervét), mely szerint ne csak Szentes gazdagodjon tapintható térképpel (térplasztikával), hanem Csongrád városa is.

 

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

2013. szeptember 27-én avatták fel ünnepélyes keretek között a Nagyboldogasszony templom mellett Csongrád új büszkeségét a várost ábrázoló tapintható térképet.

 

 

 

Dr. Körősi Tibor, Csongrád város polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az összefogás mekkora érték a mai világunkban, melynek jó példája a Rotary Klub.

 

 

 

Dr. Sólyom Bódog, a Rotary Magyarországi Kormányzója is elismerését fejezte ki a klub tagjainak, hogy az országos akciót, bátran követik és tettel tesznek érte. Immáron 15. térplasztika az országban a csongrádi, melyet rotarys tagok, klubok támogatnak és valósítanak meg.

 

 

 

Horváth István a Szentes-Csongrád Rotary Klub elnöke elsőként társukra emlékezett, Losonczi Zoltánra, aki a klub csongrádi "motorja" volt, és sajnos a térplasztika avatása előtti napokban hunyt el. Ez az esemény beárnyékolta az ünnepet, mely sokak szívét szomorúvá tette. A térplasztika posztamensét fia készítette Losonczi Áron az üvegbeton feltalálója.

 

 

 

A Máté István és Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész házaspár és Losonczi Áron alkotását Dr. Körösi Tibor, Dr. Sólyom Bódog és Horváth István leplezte le.

 

 

 

Sokakban dilemmát okoz, hogy miért láthatatlan a térkép, mely tapintható (és látható)? Egyszerű a magyarázat! A térkép,  a térplasztika látható és tapintható, de amit ábrázol, (így egyben) az csak kevés embernek válik láthatóvá repülőről a madarak mellől.

 

 

 

A térplasztika durva megmunkálása elősegíti a vakok és gyengén látóknak a tapintható képi világ elképzelését, azáltal nem csak épületeket tapinthatnak, hanem annak homlokzatáról, díszítéséről is sok-sok információt tudhatnak meg.

 

 

 

Az avatás után bárki megtekinthette, tapogathatta Csongrád városát a bronz térplasztikán. Így tettek a Vakok és Gyengén látók Egyesületének helyi tagjai is, akiknek a tájékozódást Braille írással ellátott feliratok is segítik.

 

 

 

A érdeklődők között volt aki, szomorúan csak annyit mondott: Bárcsak Losonczi Zoli is láthatta volna! - Erre egy hang hátulról: Hidd el nekem, hogy látja! Biztos nézi, hogy jól dolgoztatok-e? - és ekkor akik ezt hallották az égre néztek!

 

 

 

További képek:

Láttatja a láthatatlant, tapinthatóvá válik a tapinthatatlan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 09. 28.

 

.