Szatmári Imre emlékkiállítása

 

 

 

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör közös szervezésében nyílt meg, Szatmári Imre (1938-2003) szentesi fotóriporter és fotóművész EMLÉKKIÁLLÍTÁSA.

 

 

 

Ifj. Szatmári Imre társaságában a kiállítást Kruzslicz Pál újságíró nyitotta meg. Rendhagyó módon hallhattuk a 10 évvel ezelőtt elhunyt "száguldó fotóriportert" is, mert nem csak a képek őrzik munkásságát, hanem rögzítésre került egy kiállítás megnyitóbeszéde is, melyet érdekes volt hallgatni.

Egy országos pályázati kiállítást nyitott meg, de szinte a most látott képeit is ajánlhatta volna ugyanezekkel a szavakkal.

Meg kell nézni! -  melyet október 18-ig megtehetünk az intézmény nyitva tartási idejében!

 

 

 

Szatmári Imre a Békés megyei Orosházán született 1938-ban. Budapesti diákként ismerkedik meg a fényképezéssel. Néhány év múlva mint Szentes város művelődési házának művészeti vezetője került szorosabb kapcsolatba ezzel a művészettel. Közben a szentesi filmklub operatőri, rendezői teendőit is végezte. Ebben a műfajban is díjat nyert. A Szentesi Élet című helyi újság egyik alapítója (1968), cikkeket írt és fotókat készített 25 éven át. Emellett a Csongrád megyei és az országos lapok is szívesen közölték cikkeit, fotóit. Könyveket illusztrál, fotókat, reprókat készít. Negyedszázad termése: közel 50 kiadvány, amelyben fotós munkája is szerepel. Mintegy százezer fekete- fehér és színes diafelvételt űriz pontos nyilvántartással és szakszerű tárolással. Jelentős fotográfiai gyűjteménye, melyben régi gépek, eszközök, 80-100 éves negatívok, kortárs fotóművészek alkotásai, folyóiratok és kiadványok találhatók. 18 éve az ARTIC alkotócsoport tagja. Az elmúlt negyedszázadban a világ számos országában összesen 195 alkotása volt látható. A mostani tárlat a kilencedik önálló jelentkezése. Fotóművészeti munkásságáért két FIAP-díjat és számos hazai és külföldi kitüntetést kapott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 09. 09.

 

.