Pódiumbérlet előadásai (2013/2014)

 

Már megvásárolható a SZENTESI MŰVELŐDÉSI KÖZPONT PÓDIUM BÉRLETE mely öt pódium előadást tartalmaz.

Bérletárusítás 2013. szeptember 16-tól a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Pénztári órák: hétköznapokon 8-16 óráig.

A bérletek ára: 6900,- Ft

 

Édes Rózám, Déryné szerelmes élete (október 15. kedd)

-reformkori játék két részben-

 

Előadja: Csomor Csilla

 

Mit tehetett egy alig 20 éves lány 1813-ban, ha kitartó udvarlás után megkérik a kezét? Igent mond egy gyorsan brutálissá vált házasságra, amiből egyetlen menekvése az ébredező Magyar Színház. Széppataki Róza volt Ő, a vad Déry fiatal felesége, a 19. század legismertebb magyar színésznője, akinek szerelmi élete épp oly híresé lett, mint színpadi játéka. Modern megszemélyesítője pedig Csomor Csilla, aki Déryné sorsát, életét és pályáját sok ponton magáénak érezte.

A színészóriás Déryné káprázatos élettörténetén keresztül beleshetünk a XIX. század színészi világának kulissza-titkaiba. Déryné Széppataki Róza a jászberényi patikuslány, dübörgő sikereket elérő ünnepelt színésznő, aki viszi fáradhatatlanul a kultúra lángját városról városra, Soprontól Kolozsvárig, a Magyar Nyelvű Színjátszás elismertetéséért, pártolásának megszerzéséért.

Nyelvünk és színházunk felemelő és csodás története egy hátborzongatóan izgalmas előadásban.

 

Berecz András ének és mesemondó önálló estje

(november 27. szerda)

 

Berecz András már évek óta gyűjt magyar nyelvterületen dalokat, meséket és tréfákat. Felnőttekhez szóló dalai és meséi – saját bevallása szerint – a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai.

Az előadó mesemondó, dalnok, több kötet szerzője, egy valódi régi vágású, jó kedélyű mesélő. Olyan hangulat lengi körül, amiért már eleve érdemes elmenni az estjeire, és akkor még nem beszéltünk a meséiről!

 

Nappal hold kél bennem...

-Versszínház-

 

Előadja: Turek Miklós színművész

 

A történet József Attila utolsó éjszakájának elképzelt eseménye. Estétől reggelig, egy levél megírásának története. A levél tartalma összegzés és magyarázat a barátok és az utókor számára végső döntéséről, az öngyilkosságról, melynek körülményei mai napig homályosak. Élete fő kérdései sűrűsödnek össze ebben az éjszakában, "idesereglik, ami tovatűnt, a fej lehajlik s lecsüng a kéz."

Édesanyja iránt érzett különös és sokat hangoztatott "szerelme", mely anyát és fiát összekötötte egy életen át, a Nőkhöz való kusza viszonya és idegenkedése a Világ és a társadalom működésétől - mind-mind megjelennek az előadásban. Milyen lehetett a költő utolsó éjszakája? A választ magával vitte a sínekre.

A Versszínház az irodalom, a színház, a zene és a képzőművészet különleges ötvözete. Több mint színház, több mint irodalom, több mint szórakoztatás, több mint oktatás. Igazi "összművészet", mely a "nagy egész" közvetítésére törekszik!

A forma leginkább a monodrámára emlékeztet, azonban a versszínházban a drámai történetet a költők élete, a szöveget pedig kizárólag verseik szolgáltatják. Költő és színész, vers és beszéd különleges egységbe olvad a színház varázslatában és a verseken át a költők élete, személyisége és a történelmi korszak is megelevenedik a színpadon.

 

"Hangos Irodalom!" (március)

 

Piros Ildikó vallomása Szabó Magdáról, Abigélről, filmről, színházról, játszótársakról.

 

 

Szenesnek áll a világ!

Szenes Iván slágerei Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János előadásában élő zenekari kísérettel.

 

Közreműködik: Gyenge Lajos – dob, Nagy Szabolcs – zongora,

Pengő Csaba – bőgő, Csejtey Ákos – szaxofon

 

Az egész estés koncert átöleli a hatalmas életművet a rendkívüli humortól a lírán át egészen a drámáig.

Nagyváradi Erzsébet és Vasicsek János színész-énekes házaspár dalestje, melyben Szenes Iván slágerein keresztül beszélnek Szerelemről, Barátságról, Életről, Elmúlásról. Természetesen az est során szó esik kapcsolatuk viharos, illetve vicces pillanatairól is. A dalok játékos formában történő előadása nem nélkülözi a humort, és az emelkedettebb drámai hangot sem. Szenes legnagyobb slágerei mellett elhangzik néhány ritkábban hallható szerzeménye is. A kiváló muzsikusok személye garancia a remek hangzásra, és a számok ízléses, 21. századi megszólaltatására. Az elragadó színésznő és az érces hangú énekes közös fellépése különleges élménynek ígérkezik.

 

 

Bérletárusítás 2013. szeptember 16-tól a Művelődési és Ifjúsági Házban.

Pénztári órák: hétköznapokon 8-16 óráig.

 

A bérletek ára: 6900,- Ft

 

Az előadások 19 órakor kezdődnek a Megyeháza Kulturális és Konferencia Központ nagytermében.

 

A műsorváltoztatás jogát fenntartjuk!

Minden kedves látogatónak kellemes szórakozást kívánnak a Szentesi Művelődési Központ munkatársai!

 

 

 

 

 

 

.