Négyméteres, szárny alakú emlékmű őrzi a 69 évvel ezelőtt lezuhant lengyel pilóták emlékét

 

 

 

Négyméteres, szárny alakú emlékmű őrzi Szentesen a 69 évvel ezelőtt ott lezuhant lengyel pilóták emlékét.

A rozsdamentes acéllemezekkel borított emlékmű egy négymotoros repülőgép egyik szárnyát mintázza, síkja Lengyelország felé mutat.

A lengyel kormány támogatásával kialakított mementót 2013. szeptember 21-én avatták fel Szentesen.

 

 

 

Az emlékmű talapzata egy kinyílt ejtőernyőt mintáz, a szoborhoz vezető sétány pedig egy repülőtér kifutópályáját idézi meg. A szobor alapjában elhelyezték a pilóták repülőgépének egy darabját is. Roman Kowalski, Lengyelország budapesti nagykövete ünnepi beszédében azt mondta, lengyel emlékhelyekkel sűrűn borított föld a magyar.

 

 

 

A régmúlt szentjeit, királyait és a közös függetlenségi harcok hőseit megidéző helyek mellett ott vannak a két nép kapcsolatainak különleges időszakát, 1939 szeptemberét megjelenítő színhelyek – ahol több tízezer lengyelnek adtak gyakran életmentő menedéket –, vagy az 1956-os forradalom emlékei, amelyek azt a kort idézik, amikor mindkét nemzet kísérletet tett az igazi függetlenség visszaszerzésére - tette hozzá.

 

 

 

Hangsúlyozta: Szentes új és nagyon fontos pont lett a lengyel történelmi emlékezet térképén. 1944 augusztusa és októbere között zajlott le a varsói felkelés. A brit irányítással működő, lengyel katonákból álló 1586-os különleges műveleti század hadianyagot és utánpótlást szállított a felkelőknek Olaszországból Lengyelországba. 1944. augusztus 2-án éjjel német vadászrepülők lelőttek egy lengyel személyzettel közlekedő szállítógépet Szentes felett. A Halifax II. típusú gép célja, hogy az éjszaka sötétjének óvásában ellátmányt szállítson a megszállás alatt tartott Varsó visszavételét célul kitűző Honi Hadsereg számára. Bár küldetését végrehajtotta, és az utánpótlás eljutott a kitűzött célhoz, a visszafele út végzetesnek bizonyult számukra – egy német éjszakai vadászrepülő Szentes felett kilőtte a gépet. A hétfős személyzetből öten ejtőernyővel el tudták hagyni a gépet, ők hadifogságba estek. Ketten azonban - a 24 éves Pawel Szejnowski és a 31 esztendős Jan Lewandowski - életüket vesztették.

 

 

 

Biernacki Karol szegedi lengyel tiszteletbeli konzul szerint a Damjanich laktanyával szemben helyet foglaló emlékmű tovább mélyíti majd a két nép történelmi barátságát. “Az emlékezet rendkívül fontos egy nemzet számára, hőseinkről akkor sem feledkezhetünk meg, ha határainkon kívül leltek örök nyugodalmat. Nagyon szép, hogy magyar barátaink is segítő kezet nyújtottak ezeknek a tiszteletadásoknak a lebonyolításában. Szeretnénk megemlékezni ezekről a pilótákról, akik kíséret és védelem nélkül vágtak át ellenséges területen azért, hogy harcoló bajtársaikat segítsék” - mondta megemlékezésében a konzul.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gép egy darabját is őrzi az emlékmű

 

A lengyel származású szegedi szobrászművész, Brzózka Marek egy négy méter magas, szárnyat formáló emlékműve egy ejtőernyő mintázatára épített talapzaton nyugszik, rajta a két elhunyt pilóta nevével. Plexiüveg alatt a gép roncsából egy megmaradt alkatrészt is elhelyeztek a szobor tövében, így a kilátogatók az eredeti repülő egy piciny darabjával is találkozhatnak.

 

Az emlékmű felavatásának további képei:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 09. 22.

 

.