Földbe csapódott egy katonai gép Szentesen!

13 sérült, 2 eltűnt személyt keresnek

 AN-26 típusú katonai repülőgép kényszerleszállást hajtott végre Szentesen

 

 

 

A riasztási alapszituáció szerint egy Kecskemétről felszálló AN-26 típusú szállító repülőgép személy- és teherszállítást hajt végre. A szentesi katonai gyakorlótér körzetében műszaki meghibásodás (mindkét hajtómű leállása) miatt a pilóta kénytelen kényszerleszállást megkísérelni, de a repülőgép földhöz csapódik. Az 5 fő személyzeten kívül a fedélzeten szállított személyek is megsérülnek (10 fő). A riasztási információ két csatornán indul el: a gépszemélyzet vészhelyzeti jelentése (civil légi irányítási vonal) illetve a szentesi gyakorlótéren gyakorlatozó alegység jelentése alapján (katonai szolgálati vonal).

 

 

 

 

 

Ez volt az alapszituációja a szeptember 9-12 között végrehajtásra kerülő Cross Landing 2013 elnevezésű magyar-román kutató-mentő gyakorlatnak. A korábbi hagyományoknak megfelelően egy-egy magyar, illetve román területen lévő kárhelyszínen gyakorolhatnak mindkét ország kutató-mentő szakemberei.

 

 

 

 

 

A magyar kárhelyszín ezúttal az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred szentesi gyakorlóterén kerül kialakításra szeptember 10-én. A riasztási alapszituáció szerint egy Kecskemétről felszálló AN-26 típusú szállító repülőgép személy- és teherszállítást hajt végre.

 

 

 

Az esemény másik érdekessége, hogy az angol nyelvű kommunikáció mellett a katonai kutató-mentő egységeknek meg kell találni a „közös nyelvet” a helyi mentésbe bevont civil egységekkel is, és a kárhelyszíneket ilyen körülmények között gyorsan és szakszerűen felszámolni. Egy ilyen gyakorlat lebonyolításához olyan (közepes szállítóhelikopter) képességekre van szükség, melyekkel Magyarországon egyedül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis rendelkezik. Nagy János ezredes, bázisparancsnok helyettes, gyakorlatvezető irányításával a személyi és technikai állomány a többi résztvevővel együttműködve kárhelyszín felkutatását, sérültek mentését és ellátását, valamint kárhelyszín felszámolását gyakorolja.

 

 

 

Az érintett társszervek: az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Légimentő Nonprofit kft., a HUNGAROCONTROL, az Országos Rendőr Főkapitányság és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sérülteket imitáló személyzet (még lábon!)

 

Szentes, 2013. 09. 10.

 

 

.