Fakivágások a Petői és Ady utcákon

Íme az okok és miértek! A ragadós fáktól megszabadulnak a gyalogosok!

 

 

 

Még mielőtt felháborodna, olvassa végig az alábbi cikket, melyből kiderül, hogy miért szükséges módosítani a fent említett utcáknak kertészeti tervét, melyet a helyszínen ellenőrizte a Városfejlesztési bizottság.

 

 

 

Akik autóval járnak nem sejtik, hogy mennyi bosszúságot okoz az a gömbszivarfa fasor, mely a gólyásház előtt található. Számos panasz érkezett gyalogosoktól, hogy folyik róluk a fekete lé, mely csúnya foltot hagy a ruhákon, és az alatta lévő sövényre is csorog. Emiatt a kisgyermekes anyukák is rettegve a fal mellé parancsolva mennek el ezen a szakaszon gyermekükkel.

 

 

 

Baloghné Berezvai Csilla főkertésztől megtudtuk, hogy évi 5 alkalommal elvégzett növényvédelmi munkák (permetezés) ellenére is csöpög a fekete lé a fákról, bepiszkítva ezzel a környezetet.

 

 

 

A bizottsági ülésen a tagok úgy döntöttek, hogy a helyszínen kívánják megnézni, ellenőrizni az okokat.

 

A Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testületének Városfejlesztési Bizottsága a helyszínen vizsgálta felül a „Szentes Város Önkormányzata és partnereinek városközpont rehabilitációs programja” című DAOP-5.1.2/A-09-2f-2011-0004 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó jogerős építési engedéllyel rendelkező Ady-Petőfi utca felújításának részét képező kertészeti terveket.

 

Az ominózus fákat lefényképeztük, hogy látható legyen ok!

 

 

 

Petőfi u. páros számozású lakóingatlanok előtti tervezési területen belüli közterületen (Gólyás-ház környéke) 14 db gömbszivarfa, a 3 db hársfa megtartása mellet a lakosság kérését is figyelembe véve kivágásra kerülnek. Ezek a fák a megváltozott klimatikus környezetet nem képesek tolerálni, az ez évi 5 alkalommal elvégzett növényvédelmi munkák ellenére is csöpög a fekete lé a fákról, bepiszkítva ezzel a környezetet.

 

 

 

 

 

Petőfi u. páratlan számozású lakóingatlanok előtti tervezési területen belüli közterületen 5 db gömbszivarfa (betegek, tetvesek) 1 db kiszáradt hársfa kivételre kerül. Ebben az oldalban 9 db hársfa megmarad!!!

 

 

 

 

 

Ady Endre u. (Helyőrségi Klub előtti közterületen) 1 db bálványfa (invazív fafaj, jogszabály is előírja az irtását és az elterjedésének minden eszközzel történő megakadályozását) és 1 db vérszilvafa (kiszáradó félben van) kivágása történik meg.

Továbbá 1 db madárberkenye kivágásáról később születik döntés. A közművek sűrűsége mellett a közműszolgáltatókkal való egyeztetés után dől el a fa sorsa. Amennyiben a közműszolgáltatók jóváhagyják a fa megtartását és engedélyezik az épület bejáratának másik oldalára is a fatelepítést, abban az esetben oda is 1 db madárberkenye kerül elültetésre. Abban az esetben, ha jogszabályi előírások miatt a fa az eredeti helyén nem maradhat, akkor megkíséreljük a fát, a Helyőrségi Klub melletti az un. „Közgé kertbe” áttelepíteni. (A „Közgé kert” parkosítása szintén a város rehabilitáció egyik projekt elemét képezi.)

 

 

 

A kivágott fák pótlásaként a „Szentes Város Önkormányzata és partnereinek városközpont rehabilitációs programja” című DAOP-5.1.2/A-09-2f-2011-0004 azonosító számú pályázathoz kapcsolódó Ady-Petőfi utca felújítása megnevezésű nyertes pályázati dokumentáció kertészeti tervének megfelelően 41 db egységes díszfákból álló  mennyiségű- és minőségű díszfát (információn szerint gömbkőrisek),  ezen felül, a Petőfi u. páratlan számozású oldalában megmaradó hársfasor vonalába még 9 db hársfa kerül telepítésre.

 

 

 

Szentes, 2013. 09. 05.

 

.