Eltűnt a lengyel emlékmű egy darabja!

 

 

 

Még csak most avatták fel a hősi halált halt lengyel pilóták emlékművét, és máris megrongálták volna?

2013. szeptember 21-én délután 13.00 órakor avatták fel Szentesen ünnepélyes keretek között a Csongrádi úton a Damjanich laktanyával szemben a 69 évvel ezelőtt ott lezuhant lengyel pilóták tiszteletére állított emlékművet.

 

Az emlékmű ismertetőjében hallhattuk, hogy a lengyel származású szegedi szobrászművész, Brzózka Marek egy négy méter magas, szárnyat formáló emlékműve egy ejtőernyő mintázatára épített talapzaton nyugszik, rajta a két elhunyt pilóta nevével. Plexiüveg alatt a gép roncsából egy megmaradt alkatrészt is elhelyeztek a szobor tövében, így a kilátogatók az eredeti repülő egy piciny darabjával is találkozhatnak.

 

 

 

Ezen a napon este kilátogattunk az emlékműhöz, hogy éjszakai "fényben" is megörökítsük azt, és arra lettünk figyelmesek, hogy a fent említett roncs darab és az azt őrző "kapszula" eltűnt. Helyén csak egy szál rózsa és 4 db 5 forintost találtunk! A helyszínen semmi sem jelezte, hogy hova tűnhetett, így nyomozásba kezdtünk.

 

Az első gondolatunk az volt, hogy a szobrászművészt keressük meg, mert látható (kép is mutatja), hogy bepárásodott a roncsdarabját tároló doboz, és arra gondoltunk, hogy ő vitte el, hogy még frissében kijavítsa azt. Sejtésünk beigazolódott!

 

Az alábbi e-mail üzenetet kaptuk a művész úrtól:

 

Szeretném Önöket ez úton tájékoztatni, hogy minden félreértést elkerüljünk. A roncsdarabot tartalmazó fémkazettát én vittem magammal, mert a lecsapódó vízpára miatt nem volt látható a fémdarab. A felmerült hibát rendbe hozom és a napokban elhelyezem az emlékmű talapzatában.

Megértésüket köszönöm!

Tisztelettel:  Brzózka Marek

 

 

Szentes, 2013. 09. 22.

 

.