Vihar törte le a toronyóra mutatóját

 

 

 

A Szent Anna templom toronyórájának északi számlapjának óramutatója március végén egy viharban elmozdul, majd letört, melyet a napokban sikerült visszatenni a helyére.

 

 

 

A vörösrézből készült mutató szegecsei a viharos szél vibrációja miatt átszakadtak és leesett. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a mutató zuhanása során senkit nem talált el. Közel fél napot pihent a járdán, de ezalatt nem járt arra egy színesfémre érzékeny ember, így az 1870-ben készült mutató kisebb sérülésekkel ugyan, de meg lett!

 

 

 

Az időjárás sokáig nem kedvezett a mutató visszahelyezésében így sokat kellett várni a megfelelő időpontra. Közben a kisebb sérüléseket is ki kellett javítani, valamint új felfogatást kellett készíteni. A mutató elkészülte után még az ellensúlyt is újra kellett tervezni, hogy minimális erőt igényeljen a mutató továbbítása.

 

 

 

Az időjárásnak az volt a befolyásoló tényezője, hogy egy kis lukon keresztül lehet bebújni a számlaphoz, így nem lehet vastagon öltözni, valamint amíg kiveszi az ember az üveget a begittelt helyről addig se forrjon fel az agyvize.

A képeken is jól látszik, hogy guggolva, csípőt kifordítva lehetett benne lenni a számlapban.

 

 

 

Szerencsére sikerült megoldani a problémát, így már csak pár nap, esetleg egy hét, hogy újra járjon a templom órája.

Hamarosan újabb hírrel jelentkezünk toronyóra szinten, ami egyedülállóvá teszi városunk legöregebb toronyóráját.

 

Szentes, 2013. 07. 05.

 

.