Műszaki katonák csapatünnepe

 

 

 Csapatünnepéről emlékezett meg a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 2013. július 16-án, már hagyományosan családi nap formájában, Szentes város Széchenyi-ligeti Strandfürdőjében. Az ünnep nevezetességét az alakulat névadója, II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc első győztes csatája adta.

A kellemes nyári reggelen tömött sorokban léptek be a strandra a katonák a családtagjaikkal. Nyers József mk. ezredes, az alakulat parancsnoka nyitotta meg a napot. Tiszaújlak és Tiszabecs közötti tiszai fahíd, jelentős stratégiai helyet képviselt, melyet jól felszerelt császári ezred védett. Az 1703. július 14-én lezajlott ütközetben Rákóczi kurucai fortéllyal és teljes önfeláldozással támadták meg, és győzték le a császár csapatát. Ez volt a szabadságharc első katonai sikere, mely után megkezdődött a kurucok győzedelmes menetelése – emlékezett meg Nyers ezredes a névadó első jelentős ütközetéről, majd jó szórakozást kívánt az állományának és hozzátartozóinak.

 

 

 

A nap folyamán minden korosztály megtalálta a maga szórakozási lehetőségét. Különböző versenyszámok meghirdetésével mozgatták meg a szervezők úgy a gyerekeket, mint a felnőtteket. Az állomány körében már visszavárt versenyszám volt a csúszda verseny. Ki tud minél gyorsabban lejutni a csúszdán? Ki tudja a tavalyi „csúszdakirály”-tól átvenni a koronát? Nagy tömeg tolongott a sorban, hogy bizonyíthassa, Ő a jobb. A futball kedvelők sorában a lábtenisz csapatok küzdöttek egymással. Ez mellett különleges versenyszámnak ígérkezett az élő csocsó verseny. Kicsit nehezen szerveződtek össze a jelentkező csapatok tagjai, de aztán annál nagyobb hévvel csaptak össze egymással. Azaz csak csaptak volna össze, hiszen a csapattagok ki voltak kötözve, és nem érhették el egymást. Egy nagyméretű felfújható csocsópályán rögzített kötelekre voltak karabinerrel ráakasztva a csapattagok, ahol csak oldal irányba volt lehetőségük a mozgásra. Izgalmas küzdelem volt, ahol győzött a legjobb csapat a jelentős számú szurkoló közönség előtt.

 

 

 

Aki szolidabb összecsapásra vágyott, az megmaradhatott természetesen az asztali csocsónál is, vagy sakkban mérhette össze a tudását. A kisgyermekek között ebben az évben is nagy sikert aratott a horgászverseny, melyen a nyert felirattal egy mézes puszedlihez juthatott hozzá az ügyes kezű horgász. A versenyzések sorát a nagyon várt dinnyeevő verseny zárta. Kisebbek és nagyobbak estek neki a dinnye szeleteknek, hogy a leghamarabb elfogyaszthassák a rájuk kirótt adagot.

Ez mellett sok család választotta egyszerűen csak a strandolás adta lehetőségeket. Jól esett a hideg vizes úszómedence, majd ezt követően kellemes volt megpihenni a meleg vizű termálmedencékben.

Az ezred előtt álló további feladatok végrehajtása előtt ez a nap feltöltődést, kellemes kikapcsolódást jelentett a katonáknak, melyet családtagjaikkal együtt tölthettek el. Ehhez hozzájárultak a kellemes idő, a jól szervezett programok, a strand és a jó hangulat

 

 

 

Szentes, 2013. 07. 16.

 

.