Katona leszek!

 

 

 

 Eredményesen zárult a tanév a KatonaSuli oktatásban Szentesen. Az első katonai képzést vállaló végzős diákokból 2 fő már azonnal életcélul tűzte ki maga elé a katonai pályát, és jelentkezett a szerződéses katonai szolgálatra 2013. július 11-én a szegedi Toborzóirodában.

 

Négy évvel ezelőtt kezdődött Szentesen a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában a KatonaSuli oktatás keretében a katonai alapismeretek tárgyat választó diákok képzése az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonáinak közreműködésével. Az első végzős évfolyam eredményes érettségi vizsgát tett a katonai alapismeretek tantárgyból. A sikeres vizsga és a kötelező tananyag elsajátítása mellett a diákok a négy év alatt sokat tanultak oktatóiktól a katonai magatartási formákból is. Oktatóik büszkék rá, hogy tanulóik napi életében is megjelent a katonai fegyelem.

 

A Műszaki Ezred a tanulmányok befejezését követően is támogatja a katonai pálya iránt érdeklődőket. Az érettségi vizsga megszerzését követően Csákó Enikő és Török Zsolt elhatározta, hogy belép a honvédség kötelékébe, és szerződéses katonaként képzeli el a jövőjét. Példájuk azonnal követőre is talált az iskolában. Lázár Miklós, aki villanyszerelőként végzett csatlakozott hozzájuk, és szintén a katonai pályát választotta. Az alakulat Humán Integrált Ügyfélszolgálati Irodájának munkatársa, Kőrösi Viktória főtörzsőrmester segítségével tették meg az első lépéseket, aki elkísérte Őket a szegedi Toborzóirodára, ahol megkapták a szükséges tájékoztatást a szerződéses katonai szolgálatról, és aláírták a jelentkezési lapjaikat.

 

Miért választották a katonai pályát? A családban már volt rá példa, hiszen apukája is katona volt. Ilyen szellemben nevelte és sokat beszélt róla, így szinte adódott, hogy a katonai pályát válassza mondta Csákó Enikő. Szeretne bizonyítani, hogy az édesapja büszke lehessen rá. A tanórákon tetszettek az egészségügyi előadás, a logisztikusok munkájának bemutatása, a gyakorlati foglalkozások, az önvédelmi fogások elsajátítása. Ezek a hatások folyamatosan megerősítették benne a választást a katonai pálya irányába.

 

Török Zsolt hangsúlyozta, már nyolcadikos kora óta katona akart lenni. Az órák alatt még jobban megtetszett neki a fegyveres pálya, a honvédség hierarchikus felépítettsége, melyben a ranglétrán majd Ő is szeretne egyre feljebb emelkedni. A katonai ismeretek tanórák oktatására az iskolába hozzájuk érkező katonák előadásai, saját élményeik elmesélése jelentős buzdítás volt számára. Ezt az élményt Ő is át szeretné élni, és megerősítette benne a tudatos választást a katonai pálya irányába. Jó hatással voltak az osztályukra a tanórák megtartására érkező katonák, hiszen ha egy tanár belépett hozzájuk, érezhető volt, hogy az osztály figyel, hogy a vegyelemezettebbek a tanulók – mondta Török Zsolt.

 

Már régóta tetszett a fegyveres pálya, a katonai felszerelés, az egész honvédség fílingje. Már korábban is jártam légpuskával lövészetre, mely mindig is vonzott és nagyon tetszett. Most örömmel ragadtam meg az alkalmat, hogy bekerülhessek ebbe a közegbe – emelte ki Lázár Miklós.

 

Szentes, 2013. 07. 12.

 

.