Életmentő katonák

Emberségből jeles

 

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái több alkalommal is bizonyították helytállásukat, amikor különböző baleseteknél segítséget nyújtottak a bajba került állampolgároknak. Ezzel közvetlenül az életét mentették meg, vagy gyors beavatkozással elsősegélyben részesítették a rászorulót.

 

 

2013. június 21-én Faragó Gábor főtörzsőrmester, Lukács János szakaszvezető és Kurusa József szakaszvezető Nagymágocsról, lakossági vízszállításból tartottak vissza tehergépkocsival a laktanyába. A szentesi elkerülő úton 50 méterrel előttük egy platós Iveco típusú kisteherautó haladt, amely elé egy bekötőútról egy Volkswagen Bora személygépkocsi kanyarodott. Az ütközés következtében mindkét jármű az árokba borult, és a személyautót maga alá gyűrte a kisteherautó; egy személy a helyszínen az életét vesztette, többen pedig megsérültek.

 

 

A katonák a balesetnél azonnal megálltak és értesítették a mentőket. Gyors helyzetfelismeréssel értékelték kinek kell, és kinek tudnak segítséget nyújtani. A tehergépjárművükben elhelyezett elsősegély csomaggal azonnal a sérültekhez siettek és a lehetőségekhez mérten megkezdték a segítségnyújtást, amelyet a mentők megérkezéséig folytattak.

Szabó Lajos teherfuvarozó, szentesi lakos, a kisteherautó vezetője felkereste a laktanyában a segítségnyújtó katonákat, akiknek megköszönte a gyors beavatkozást.

 

Szentes, 2013. 07. 18.

 

.