Elbúcsúztatták a szentesi katonákat

 

 

 

Vigyázzanak egymásra, és tartsák szem előtt, hogy önök Magyarországot képviselik, így önökön keresztül ítélik meg hazánkat – szólt Nyers József mérnök alezredes a bosznia-hercegovinai külszolgálatra induló katonákhoz 2013. június 7-én az ünnepélyes EUFOR azaz az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderő szentesi alakulatának búcsúztatóján.

 

 

 

Az MH EUFOR Kontingens 13. váltása márciustól vett részt kiképzésen, nemrég pedig zárógyakorlaton adtak számot a felkészültségükről. A pénteki ünnepélyes búcsúztatáson a megjelent családtagokról az alezredes kijelentette: nagy teher hárul majd rájuk, nyújtsanak biztos hátteret a szarajevói szolgálaton lévő fiaiknak és lányaiknak. Takács Tamás alezredes, tábori lelkész megáldotta a kontingenst.

 

 

 

MH EUFOR Kontingens 13. váltás MH EUFOR-13 kontingens parancsnoka: Bartók Gábor alezredes, aki az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred törzsfőnöke. Katonai pályáját a főiskola után 1990-ben kezdte Szentesen. Azóta is folyamatosan itt szolgált különböző beosztásokat végigjárva és eljutva az ezred törzsfőnőkéig. Kiválóan beszél angol nyelven. 2006-ban 1 év külszolgálatot látott el a Sínai-félszigeten, mint a Többnemzetiségű Erők és Megfigyelők, összekötő tiszt (MFO). 2012 évben az EUFOR kontingens 11. váltás parancsnokaként vett részt Bosznia-Hercegovinában.

 

 

 

A Magyar Honvédség EUFOR Kontingens 13. váltása alapvetően a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred állományára épül, melyet kiegészít elsősorban a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állománya, valamint kis létszámban más katonai alakulatok állománya.

 

 

 

A válságkezeléssel és béketámogatással összhangban a kontingens fő feladatkörébe tartoznak a tömegkezelés, területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, így a járőrözés, területzárás és ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetése is. Ezenkívül feladatul kaphatják szállítmányok, konvojok vagy különösen fontos személyek kísérését is.

 

 

 

Az MH EUFOR kontingens 13. váltás kijelölt állomány felkészítését 2013. március 01. és 2013. május 31. között hajtottak végre, 3 ütemben.

 

 

 

A kontingens állománya a felkészülés végén egy 2 napos (2013. május 29-30.) zárógyakorlaton adtak számot a Kontingens műveleti képességeiről. A több hónapos kiképzés alapvető célja volt, hogy felkészítse a Kontingens tervezett állományát az adott hadszíntérre vonatkozó műveleti követelmények teljesítésére.

 

 

 

Ennek megfelelően többnemzeti környezetben képesnek kell lenniük a részükre meghatározott műveletek tervezésére, logisztikai támogatására és végrehajtására egyaránt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 06. 07.

 

.