Búcsúzik a kórház igazgatónője

Dr. Várkonyi Katalin búcsúzó levele

 

Köszönettel tartozok mindazoknak, aki segítették azt a munkát, amelyet az elmúlt években a szentesi kórház vezetőjeként végeztem. Szép emlékeket viszek magammal, amelyek mindig kísérnek majd utamon és emlékeztetnek Szentesre, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházra és munkatársaimra. Megtiszteltetés volt számomra az ott dolgozókkal együtt munkálkodni és a nagy hagyományokkal bíró szentesi kórházat vezetni, Prof. dr. Bugyi István ránk hagyott örökségét ápolni.

Fájó szívvel hagyom el az intézményt, amely a feladatok mellett sok örömöt hozott életembe. A feladatoknak 2 fontos eleme volt. Az egyik stabilizálni a kórházat, a másik, a pályázati források bevonásával a fejlődés mellett kellett kiállni.

 

Dr. Várkonyi Katalin

 

Ennek jegyében fejlesztettük a Sürgősségi Betegellátó Osztályt, mely évente 27 ezer beteget lát el, s immár megújult környezetben, a legújabb műszerekkel, bővült alapterületen fogadja a pácienseket. Sikerrel zárult több és jelenleg is folyamatban van egy HURO pályázatunk. A szentesi kórház előbb az Együttműködés a sürgősségi ellátás fejlesztéséért HURO/0801/187 c. projektben dolgozott együtt a zsombolyai Dr. Karl Diel Kórházzal, a szentesi orvosok a projektben átadták tapasztalataikat a zsombolyaiaknak a sürgősségi betegellátás gyakorlatáról. Majd sikeresen lezajlott a HURO/0802/034 „Határokon átívelő együttműködés a betegek akut ellátása és rehabilitációja érdekében” című projekt, melyben a partner kórházak által biztosított egészségügyi ellátás fejlesztése valósult meg infrastrukturális beruházás és eszközbeszerzés révén, melyet kiegészített a szentesi orvosok szakmai tapasztalatainak átadása sebészeti, ortopédiai és traumatológiai területen tematikus konferenciák, illetve gyakorlati oktatási program keretében. A pályázat részeként Szentesen a mozgásszervi rehabilitációs osztály épületét felújítottuk és átalakítottuk, eszközparkját bővítettük. Ennek eredményeként az ellátás színvonala növekedett.

Elindult a HURO/1101/189/2.4.1. „Szervezett emlőszűrés infrastruktúrájának megteremtése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon” pályázat, mellyel a mammográfiás szűrés kerül előtérbe. Hamarosan elkezdődik a DAOP 4.1.2/B-11. pályázat „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban” megvalósítása c. projekt, mellyel a pszichiátriai rehabilitáció keretein belül az addiktológiai rehabilitációs foglakoztatás fejlesztése kerül a középpontba, 71, 8 millió forintos értékben. Szintén zajlik a TÁMOP 6.2.2. pályázatunk, melynek célja volt munkatársaink továbbképzésének segítése. 125 millió forintos értékben indul TÁMOP 6.1.2. pályázatunk megvalósítása, melyben a szűrésre, a prevencióra tettük a hangsúlyt, de mindemellett egy EFI iroda is épül, amely elősegíti a betegirányítást.

Kidolgoztunk és elbírálásra vár a TIOP 2.2.6. pályázatunk, amely a struktúraváltást, műtéti tömb létrehozását célozza meg, megteremtve ezzel a legmodernebb körülmények közötti gyógyítás lehetőségét. Ha ez a pályázat is nyer, akkor elmondható, hogy csak a pályázati források bevonásával 3,5 milliárd forintos összegben fejlesztettük a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházat, a modern kor elvárásainak megfelelően.

Mindezek mellett pozitív képet alkotott az Állai Számvevőszék vizsgálata is az intézményről, illetve az orvosok külföldre vándorlásának országos tendenciája ellenére szakorvosokkal, szakorvosjelöltekkel, rezidensekkel, általános orvosokkal, gyógyszerészekkel és pszichológusokkal is bővült a szakdolgozók mellett a kórház munkatársi gárdája, megtartva ezzel a betegellátás legalapvetőbb feltételét.

 

Dr. Várkonyi Katalin

 

Szentes, 2013. 06. 17.

 

.