Perjésné, Poszler, Pádár - CIKCAKKban 2.

 

 

 

A Szentes Városi Könyvtár 2013. május 22-én adott helyet a CIKCAKKban programsorozat második előadásának. A pódiumbeszélgetések során egy-egy adott korszak (eszme)történeti, irodalmi és színháztörténeti jellemzőit és összefüggéseit élvezetesen járják körül az előadók. Az előadáson Perjésné Dózsa Erzsébet a színháztörténeti, Poszler György az irodalmi, Pádár Zsolt pedig a történelmi kérdéseket vizsgálta. Mindannyian a Horváth Mihály Gimnázium volt vagy jelenlegi tanárai.

 

 

 

Az első előadáshoz képest éppen 100 évet ugrottunk vissza az időben, hiszen az 1820-as évek Magyarországa volt a beszélgetés témája. A beszélgetésnek köszönhetően a korszak kérdései, tehát a reformkort előkészítő programok, mint a jobbágykérdés és a rendi nemzetet felváltó modern nemzet, az irodalomban végbemenő, a fiatal, friss hangot kívánó helyszín-, szemlélet- és generáció váltás és a vándorszínészet jelentős, de hányattatott időszaka, mind-mind érthetővé és érdekessé váltak.

 

Az előadás ismét megerősítette azt a fontos tapasztalatot, hogy történelmünk megismerésével jelenünk kérdései, problémái is értelmezhetőbbé válnak, hiszen történelmünket/történetünket magunkban hordozzuk, és hogy ezzel foglalkozni nemcsak feladat, de élvezetes dolog is lehet.

Nagypál Kata

 

Szentes, 2013. 06. 11.

 

.