Badár Sándor kapta idén a Karinthy-gyűrűt

"17 karátnyi nevetés és taps van benne"

 

 

 

Badár Sándor humoristának ítélték oda idén a Karinthy-gyűrűt, a magyar humoristák legnagyobb elismerését. Badár volt kutyaszánhajtó és tizenkét évig vasutas, tucatnyi filmben játszott, és ott volt a Dumaszínház alapításakor is.

 

A Karinthy-gyűrűt Jónás István, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt. vezérigazgatója és Gazsó L. Ferenc, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgató-helyettese adta át tegnap Budapesten a Magyar Rádió Márványtermében Badár Sándornak.

 

A Karinthy-gyűrű a magyar humor legnagyobb díja, amelyet 1975 óta minden évben átadnak. Eddig olyan humoristák kapták meg, mint például a díj alapítója, Marton Frigyes, Hofi Géza, Markos György és Nádas György párosa, Fábry Sándor, Kern András, Kovács András Péter, Kőhalmi Zoltán, Bödőcs Tibor vagy Hadházi László.

 

Badár Sándor az elismerést megköszönve bevallotta, hogy eddig nem kedvelte a gyűrűket. Megjegyezte, nem könnyű humorosnak lenni, hiszen mindig kell hozzá valaki, aki meghallgatja. Elsősorban a barátainak és családjának mondott köszönetet, mert biztatták és bíztak benne. "17 karátnyi nevetés és taps van benne" - mondta a gyűrűről.

 

A humorista a Kossuth rádióban hallható Rádiókabaré műsoraiban nyújtott kiemelkedő munkájáért kapta az elismerést. Badár Sándor számos magyar filmben színészként is feltűnt a kilencvenes évek elejétől. Játszott például a Noé bárkájában, a Kontrollban, és a Nyócker című animációs filmből sem maradhatott ki jellegzetes karaktere.

 

Szőke András barátja és munkatársa, több filmjében is játszott a Roncsfilmtől a Hasutasokig. Részt vett a Dumaszínház alapításában, és alkalmanként a Fábry Show-ban is fellép. Európában, Amerikában és Japánban tett utazásairól könyveket is megjelentetett. A Szentesi Horváth Mihály Gimnázium dráma tagozatára járt, tizenkét évig a vasútnál dolgozott. Jelenleg Horányban él, gyereklovagoltatással foglalkozik.

 

Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztőségének vezetője méltatásában azt mondta: Badár Sándor soha nem foglalkozott pártokkal, politikusokkal, csak a jég hátán is megélő kisemberek történeteivel. Történeteinek valóságalapja pedig jól dokumentálható – utazásai közül némelyikről film is készült –, ebből a szempontból is teljesen hiteles ember.

 

Litkai Gergely író-humorista is azt emelte ki, hogy Badár Sándor az életből meríti a történeteit. – Egységnyi idő alatt több dolog történik vele, mint amit el tud mondani. Az elbeszélések fonala sosem ér véget – mondta Litkai Gergely Badár Sándorról, a „horányi Buddháról”, aki filmszínészek, kutyaszánhajtók és vasutasok forgatagában vadászik új és új történetekre, amelyek Litkai szerint egy hazai Don Quijote legendavilágát idézik, valósággá válik bennük a hihetetlen. – Sándor titka az, hogy valódi ember – tette hozzá.

 

Fábry Sándor szerint Badár Sándort mindig „megtalálja az élet”. Elsősorban túlélő, „minden ennek a túlélésnek a mellékterméke”, a másik nagy erénye pedig az ösztönössége. Felidézte kalandjaikat, például közös utazásukat az Egyesült Államokban és Alaszkában, ahol a kutyaszánhajtó bajnokkal, Martin Buserrel is találkoztak.

 

A friss Karinthy-gyűrűs, szentesi humorista,

Badár Sándor önálló humorestje Szentesen!

 

 

 

 

Szentes, 2013. 06. 25.

 

.