Árvízvédelmi munkálatokban
a szentesi műszaki katonák

 

 

 

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái több helyszínen is kiveszik a részüket a Dunán levonuló árvíz védekezési munkálatokban. A kezdeti, Győr körüli Duna szakaszon megérkező árhullám elleni védelemre több műszaki csoport vonult a helyszínre az alföldi városból. A búvárcsoport, a könnyű vízi mentőcsoport, az áramellátást és világítást biztosító csoport, az egészségügyi csoport a kezdetektől segítették a védekezést.

 

Később Tatára, Szentendrére és Budapestre vonultak az ezred jól felkészített és kiképzett erői. A nehéz és könnyű vízi mentőcsoportok, a vízi szállító csoport, a homokzsákokat töltő lapátos csoport katonáinak munkája fontos segítség a védekezés során. A PTSZ-M lánctalpas kétéltű gépjárművek a korábbi árvizek során is bizonyították nélkülözhetetlenségüket, és most is jelentősen segítik a védekezést. Az árhullám levonulására készülve, a Duna déli szakaszának védelmére Kalocsán, a volt Miskei úti laktanyában került kijelölésre bázispont telepítése.

 

 

 

Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kapta feladatul egy, az ezer főt meghaladó tábor felépítését, melyre 2013. június 7-én és 8-án vonult ki az ezred állománya, és kezdte meg a munkálatokat, szorosan együttműködve a helyszínt biztosító MH Logisztikai Ellátó Központ személyi állományával, akik lehetőség szerint minden segítséget biztosítottak. A tábori vaságyak sorakozva visszakerültek a régi hálókörletekbe. Megépültek a tábori konyhát biztosító sátrak, és tovább épülnek a szálláshelyek biztosítására. Helyükre kerültek a technikai eszközök a kialakított telephelyen. A műszaki katonák és a bevonultatott és kivezényelt önkéntes műveleti tartalékosok szorgos munkájának eredményeként a tábor folyamatosan épül, hogy elérje a készenlétét.

 

 

 

A tábori ellátó pont ad helyszínt a Duna Kulcs községtől a déli határszakaszig tartó 4. számú körzet védekezési munkálataira nagy létszámban idevezényelésre kerülő katonák ellátásának. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka, Nyers József mk. ezredes felel a 4. számú körzet védekezési munkálataiért, az ellátó pont fenntartásáért és folyamatos üzemeltetéséért a teljes időszak alatt. A tábor készül és várja a védekezési munkákra érkező katonákat, hogy számukra kulturált körülményeket és megfelelő ellátást biztosítson.

 

 

 

A szentesi műszaki katonák előzetesen jól felkészültek az árvízvédelmi munkálatokra. Bevont erőivel lelkiismeretesen és szakmai tudásuk legjavával végzik a tevékenységeket, mellyel hozzájárulnak a hömpölygő víz kordában tartásában, a települések, a civil lakosság védelmében, értékeik megmentésében, valamint a tényleges védekezésbe bevont katonák ellátásában.

 

Szentes, 2013. 06. 10.

 

.