Szentesi Aktfotó Biennálé - meghívó

 

2013. június 8-án, szombaton 15 órára várunk mindenkit Szentesen a Tokácsli Galériába a XVII. Szentesi Aktfotó Biennálé megnyitására. A tizenhetedik eseményről van szó, de a kétévente megrendezett tárlat 1983-ban indult Szentesen, így most ünnepeli a 30. évfordulóját.

 

Ez a távlat lehetőséget ad a visszatekintésre és az eddigi kiállítások értékelésére. A fotózás hatalmasat fejlődött ennyi idő alatt, a képkészítési technikák gyökeresen megváltoztak, de a művészi emberábrázolás, az igényes aktfelvételek még most is izgalmasak, gondolatébresztők.

 

Néhány mondatot idézek 1983-ból, melyeket Kruzslicz Pál, a biennálé elindítója írt előszóként a kiállítás akkori katalógusába. „Legnagyobb bánatunkra még mindig sokan sanda mosollyal, kétértelmű megjegyzésekkel fogadják az aktfotó-kiállítás hírét. Az évszázadok során eltorzult bennünk az a tiszta érzés, amellyel a legszebb alkotásban, a meztelen emberi testben gyönyörködhetünk. Az aktfényképezés, a szakemberek véleménye szerint, a fotózás csúcsa. A kép csak az igaz és emberi megfogalmazást tűri el, a hamisságot és modorosságot ízléstelenné és nevetségessé formálja.”

 

Az elmúlt 30 év alatt ezernél is több fotográfus küldte el Szentesre új aktfotóit, ez sok-sok ezer alkotást jelent. A tárlatokon megjelenő képek pedig a mindig aktuális képi világot tárták a látogatók elé. A fotósokat modern gondolkodásra, képi világuk átértékelésére, vagy az új irányzatok követésére késztette. A látogatók pedig gyönyörködhettek a zsűrizett képek állandóan változó formavilágában, kifejezésmódjaiban, miközben az emberi test, mint modell változatlan maradt.

 

A tárlat július 6-ig megtekinthető keddtől péntekig 10-13 és 15-18 óra között, szombaton 9-13 óráig.

 

Nagy István fotóművész

Szentesi Fotókör

 

 

Szentes, 2013. 06. 06.

 

.