Tömegoszlatás Szentesen!

Füstgránátok lövések zavarták meg a kisváros nyugalmát!

 

Az Esze Tamás Laktanyában összetűzés volt egy kisebb népcsoport és az EUFOR katonák között, akik gyakorlatozni voltak a helyszínen! Nézze meg képes és videós összefoglalónkat, mely után több sérültet kellett ápolni!

 

 

A nagyobb felbontású képekért keresse fel a Szentesi Mozaik facebook oldalát és ne fejtse el az oldal LIKEolását!

 NEM KELL FACEBOOK regisztrációval rendelkeznie!!!

 

A történet így elég szörnyű, de ha tudjuk, hogy ismét misszióra készülnek a szentesi és a győri katonák: az MH EUFOR Kontingens tizenharmadik váltása alapvetően a műszaki és a légvédelmi alakulatnál szolgálókra épül, úgy már más a címben olvasható és félelemre okot adó helyzet.

 

 

 

A most kiképzett katonák fél évig tartó külszolgálatukat július közepén kezdik meg Bosznia-Hercegovinában.

A missziót megelőző felkészülésük végén járnak a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredtől, valamint a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakéta Ezredtől érkezett katonák, akik hamarosan megkezdik fél éves külszolgálatukat Bosznia-Hercegovinában.

 

 

 

„A március elején kezdődött kiképzés célja az, hogy felkészítse a kontingens leendő katonáit a balkáni hadszíntérre vonatkozó műveleti körülmények teljesítésére. Ennek megfelelően a többnemzeti környezetben képesnek kell lenniük a részükre meghatározott műveletek tervezésére, logisztikai támogatására és végrehajtására” – mondta el érdeklődésünkre Bartók Gábor alezredes, a tizenharmadik váltás tervezett parancsnoka.

 

 

 

Hozzátette: a válságkezeléssel és a béketámogatással összhangban a kontingens feladatkörébe tartozik a tömegkezelés, a területek és útvonalak biztosítása, ellenőrzése, a járőrözés, a területzárás, valamint az ellenőrző-áteresztő pontok telepítése és üzemeltetése is. Mindezek mellett feladatuk kaphatják különféle szállítmányok, valamint különösen fontos személyek kísérését is.

 

 

 

A Szentesen zajló felkészítés május 22-i sajtónapján elhangzott az is, hogy a magyar kontingens támogató és műveleti elemből áll, utóbbi az EUFOR Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion – MNBN) parancsnokának műveleti irányítása alatt, osztrák és török századokkal közösen hajtja végre feladatát. A bosznia-hercegovinai biztonsági helyzet jelentős javulása tavaly lehetővé tette azt, hogy az osztrák és a magyar századok felváltva tartózkodjanak a műveleti területen. Az elmúlt egy évben a magyarok szolgáltak úgynevezett „hazai készenlétű tartalék alegységként”, az új kontingens kiérkezésekor azonban ennek váltása is megtörténik.

 

 

 

A sajtónapon az érdeklődő újságírók egy ellenőrző-áteresztő pont (EÁP) üzemeltetését láthatták. Az EÁP normális működési rendjét azonban több, kisebb-nagyobb incidens is megzavarta: egy belépésre jelentkező autóban fegyvert találtak, később pedig egy támadást is el kellett hárítaniuk a leendő magyar békefenntartóknak.

 

 

 

A bemutatót követően Kardos László százados, a kontingens műveleti századának tervezett parancsnoka honlapunk kérdésére válaszolva elmondta: „bár a fiúk alapvetően műszaki és légvédelmi rakétás katonák, fokozatosan sajátítják el azokat a lövész képességeket, amelyek ahhoz kellenek, hogy a műveleti területen megfelelően végre tudják hajtani a feladataikat.”

 

 

 

Az MH EUFOR Kontingens tizenharmadik váltásának felkészülése május 29-30-án kétnapos zárógyakorlattal ért véget, melyet a cikkben található képeken tekinthet meg, valamint a videó anyag is itt készült!

 

 

 

A június 7-i ünnepélyes búcsúztatást követően július első felében utaznak ki Bosznia-Hercegovinába. Fél évig tartó külszolgálatukat július 15-én kezdik meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 05. 30.

 

.