Szétverték Tóth József szobrát

Videóval és sok-sok képpel!

 

 

 

Brutális módon szétverve találtunk rá Tóth József bronz szobrának pozitív gipsz mintájára, melyet 1923-ban Tóth József születésének száz éves évfordulójára készített Koncz Antal szobrászművész.

 

Egy korábbi cikkünkben megírtuk, hogy visszakerült Szentesre Tóth József szobra és akkor utaltunk rá, hogy talán a levéltár őrzi a gipsz mintáját. Később kiderült, hogy az ott található szobor nem a Tóth József gipsz szobra, így mindenkiben felmerült a kérdés, hogy akkor hol lehet!

 

A videó anyag hamarosan itt jelenik meg! Térjen vissza később!!

 

 

Több szálon elindult a szobor felkutatása. Abban mindenki biztos volt, hogy Szentesről nem került el. Valamennyi kulturális intézmény pincéjétől a padlásig át lett vizsgálva.

 

   

 

Végül nem maradt más hátra, minthogy újra átnéztük az egykori Tóth József Színház "szétbombázott" épületét.

Régen a színház színpadának hátsó függöny mögötti részén egy szekrény tetején pihent évekig. Utána felkerült a világítóhelység hátsó raktárába, de ezután már senkinek sincs emléke róla. Végül megtaláltuk a színpad alatti pincehelységben, szétázva, szétverve, szétrugdosva; csak a füle maradt meg épségben.

Miután megtaláltuk a szobor darabjait, szóltunk a Koszta József Múzeum munkatársainak, hogy vegyék gondozásba annak darabjait.

 

 

 

Béres Mária a szobor darabjait látva semmi jóval nem kecsegtetett, mert annyira megsemmisült a szobor, hogy nem rekonstruálható annak darabjaiból.

Kilencven évig sikerült a szobrot megőrizni, mely az utókor „kitüntetése” Tóth József alkotói nagysága előtt.

 

 

 

A fenti sorokat olvasva még nagyobb a jelentősége a június első napjaiban megjelenő Kruzslicz Pál: „Nézzétek, az álmot játszom” című könyvnek, amelyből megismerhetjük a szentesi születésű Tóth József életét, és sokszínű munkásságát, valamint láthatjuk a gipszszoborról készült 1923-as felvételt. Ezt a szobrot már csak a könyvben található kép örökíti meg!!!

 

 

 

 

 

A gipsz szobor                                                                              A bronz szobor

 

 

                           A gipsz szobor szeme

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 05. 27.

 

.