A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni

Vegyük fel a kesztyűt a parlagfűvel szemben!

 

 FIGYELEM! A képekre kattintva azok kinagyíthatók!

 

A parlagfű elleni védekezést már most meg kell kezdeni – figyelmeztetnek a szakemberek. Azokon a szántóföldi területeken, ahol a nagy mennyiségű csapadék, vagy a belvíz miatt a növényzet kipusztult, a terület száradása után a parlagfű tömeges megjelenése várható. Magyarországon – amely egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országának – a parlagfűszezon augusztus elejétől szeptember végéig tart, de a hatékony védekezés érdekében idejében fel kell készülni a gyommentesítésre.

Miután a parlagfű magja hosszú életképességű, a termést hozó növény kiemelt veszélyforrás. Így minél előbb, június 30-áig, még a virágbimbó kialakulása előtt ajánlatos a kaszálás, vagy a növényvédőszeres irtás. Ezt követően hatóság eljárást indít a parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakemberei a mezőgazdaságilag nem művelt területeken a parlagfű visszaszorítására a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják. A mezőgazdasági területeken a növényvédőszeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már nehezen oldható meg a kultúrnövény károsodása nélkül.

Magyarországon hozzávetőlegesen minden ötödik ember szenved parlagfű allergiában, ezért fontos, hogy mindenki felelősséget érezzen a gyomnövény virágzásának megakadályozásában, és környezetét gyommentesen tartsa. Az állami intézkedések mellett kiemelten fontos az állampolgárok hozzáállása.

 

Legyen mindenkinek szívügye a parlagfű-mentesítés, tartsa mindenki rendben a portáját.

 

 A képre kattintva kinagyítható!

 

Szentes, 2013. 05. 16.

 

.