„Nézzétek, az álmot játszom”

Meghívó könyvbemutatóra

 

 

   Június első napjaiban jelenik meg Kruzslicz Pál: „Nézzétek, az álmot játszom” című könyve, amelyből megismerhetjük a szentesi születésű Tóth József életét, és sokszínű munkásságát.

 

A könyv bemutatóját június 5-én, szerdán 18 órakor tartják a Megyeháza emeleti termében, ahol a városi kiadású művet megvásárolhatják az érdeklődők.

 

 Most egy rövid részlettet ismerhetnek meg a Szentesi Mozaik olvasói, a több mint száz oldalas könyvből:

 

 A színház egy varázslatos, álomvilágot mutat be a nézőknek. Varázslatos, mert sok ember munkája – tehetsége jelenít meg számunkra sokszor vidám, máskor szomorú történeteket. Álomvilág, mert valójában a néző, bármennyire is átéli a történéseket, mégis tőle függetlenül bonyolódnak az események. Az 1800-as évek közepén, egy szentesi fiatalember, Tóth József arról álmodott: szeretné, ha ő is részese lenne a különböző életszeleteket megjelenítő különös, izgalmas világ formálásának.

 Ma már elsősorban tehetség és kitartás kell ahhoz, hogy színpadra jusson az oda kívánkozó fiatal. Tóth Józsefnek legalább kétszer annyi energiát kellett befektetni abba, hogy szerepjátszóként megvalósítsa az álmát! A család tiltotta, „a zord atya” megfenyegette, a kisvárosi emberek valószínűleg rossz szemmel figyelték a törekvését. Ne feledjük el, hogy 1830-40-50-es években még nagyon sokan állították: inkább a rosszat, a megrontást képviseli a színház, és nemhogy szerepelni benne, de még nézni is bűn! Ugyanakkor egyre többen kiálltak a tudást, az érzelmeket fejlesztő, nevelő, tanító hatása mellett. Amikor az ország lakosságának közel a fele nem tudott írni sem olvasni, akkor a színpadról elhangzó szavaknak kétszer akkora hatása lehetett.

 Tóth József a Kurca parti házból eljutott a pesti Nemzeti Színház színpadára, és tehetségével – szorgalmával a legnagyobb hazai művészek közé emelkedett. A legtöbb szentesi büszke Tóth Józsefre, akiről utcát neveztek el a szülővárosában, az egykori házuk helyén álló épületen emléktábla jelzi az első lépéseinek helyszínét. Szobrot készítettek a nagy színészről, és róla nevezték el az egykori, elegáns, városi színháztermet. Mindezek ismeretében is, csak nagyon kevesen sejtik, tudják, mennyire elismert, kitűnő művésze volt az országos színházi életnek. Játszott, írt, rendezett, tanított, szakmai elemzésekkel gazdagította a színészképzést, angol, francia és német nyelven írt színdarabokat fordított magyarra.

 Mindezekre igen kevés időt kapott a sorstól. Színházi hasonlattal élve: ha egy emberi életet öt felvonásra osztunk, Tóth Józsefnek ebből három felvonás jutott! Súlyos betegsége 47 évesen leparancsolta a színpadról.

         Érdemes megismerni kalandos életútját, művészi pályafutásának főbb stációit.

 

 

Szentes, 2013. 05. 30.

 

.