Műhiba: három évet kapott a szentesi szülészorvos

 

 

 

A betege belehalt a vetélés utáni műtétbe. Az elmúlt tíz évben Magyarországon ez volt az első, hogy szabadságvesztésre ítéltek egy orvost hasonló esetben.

 

Jogerősen három év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélt kedden a Szegedi Törvényszék egy szentesi szülészorvost, akinek egy páciense 2008 nyarán, három héttel a műtét után meghalt.

A bíróság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetés bűntettében mondta ki bűnösnek L.F. szentesi szülészorvost. A szabadságvesztés büntetés mellett a bíróság a jelenleg Békés megyében háziorvosként praktizáló orvost öt évre eltiltotta a szülész-nőgyógyászi tevékenység gyakorlásától is.

 

Az ítélet szerint a 31 esztendős asszonyon egy abbamaradt vetélést követően a vádlott - aki választott orvosa volt - 2008. július 1-jén egészségügyi kaparást hajtott végre, a műtét során azonban - mint utóbb kiderült - átlyukasztotta a beteg méhfalát, s két helyen a vékonybelét is megsértette.

A páciens már ébredéskor is hasi fájdalmakra panaszkodott, szobatársai elmondása szerint éjszaka nem tudott aludni, vergődött, fájdalomcsillapítóért könyörgött. Az orvos azonban személyesen nem vizsgálta meg, csupán telefonon rendelt számára gyógyszereket. A vádlott, amikor átadta a pácienst az ügyeletes orvosnak, a beteg állapotát jobbnak tüntette föl a valóságosnál, s az esetről nem referált megfelelően feletteseinek.

 

A műtét másnapján a vádlott egy kollégája a páciensen végzett ultrahangvizsgálat során rendellenességeket fedezett föl, ezért azonnal hasfeltáró műtétet javasolt. A vádlott azonban a vizsgálati eredményt és a javaslatot is eltitkolta felettesei elől.

 

Az asszonyt - egy újabb ultrahangvizsgálatot követően, július 3-án műtötték meg, ekkor derült fény a sérülésekre, és arra, hogy a páciensnél hashártyagyulladás alakult ki. A beteg július 5-én az intenzív osztályra került, vérmérgezése lett, életét az intenzív kezelés és két újabb műtét ellenére sem tudták megmenteni, július 23-án elhunyt.

 

Ábrahám László műhibaügyekre szakosodott ügyvéd - aki a sértett jogi képviseletét látta el a perben - elmondta, az elmúlt csaknem tíz esztendőben a Szegedi Törvényszék ítélete az első, amikor orvost foglalkozás körében elkövetett szakmai szabályszegés miatt végrehajtandó szabadságvesztés büntetéssel sújtott a bíróság Magyarországon.

 

Három évvel ezelőtt rázta meg a közvéleményt egy hasonló eset, amikor szülés közben vérzett el egy kismama a kecskeméti kórházban. Egy másik kismama is kis híján belehalt a szülésbe, neki végül ki kellett venni a méhét, pedig még szeretett volna gyereket.

 

Szentes, 2013. 05. 28.

 

.