Elefántfű ültetvény Szentesen

A jövő fűtőanyaga lehet a "kínai nád"

 

 

Az elmúlt héten sajtótájékoztatón ismertették, hogy az elefántfű nevű energianövény termesztésével próbálkoznak Szentesen.

Egy hollandiai üzleti, szakmai látogatás során láttak követendő példákat a megújuló energiahasznosításra, így az elefántfű nevű energianövény termesztéséhez kezdenek Szentesen.

 

Hazánkban egyelőre mindössze két kísérleti telepen, Kecskeméten és Szentesen gyűjtik a tapasztalatokat – foglalta össze Szirbik Imre polgármester. Móra József önkormányzati képviselő arról számolt be, hogy április végén ültették el a bambuszhoz hasonló (másnéven kínai nád) növényt egy 8,5 hektáros cserebökényi telepen.

 

 

 

Három év alatt fordul intenzíven termőre, közel 20 éven át minden márciusban lehet betakarítani, majd fűtésre használható – tudatta. A technológiát biztosító BKC Kft. képviselője, Solymos Tibor, illetve holland partnere, Alfred Hakvoort elmondta: külföldi tapasztalatok szerint évente, hektáronként 20 tonna termés várható, amelynek fűtőértéke 12 tonna kőszénével egyenértékű. A növényből papír is készíthető, a mezőgazdaságra jellemző kora tavaszi holtidő áthidalható vele, kiválóan termeszthető a korábban kihasználatlan, gyengébb minőségű területeken is.

 

További részleteket hallhat a sajtótájékoztató videó anyagában:

 

 

A miscnathus fajták (elefántfű vagy kínai nád, kínai fű) esetében legtöbbször nagyon gyorsnövésű, télbíró, lombhullató és hantképző füvekről van szó (nincsenek zavaró nyúlványok, mint pl. a bambusznál).

 

 

 

A kínai nádnak is nevezett gyorsnövésű Hybrid Miscanthus (sinensis) giganteus minimális befektetés és kis tápanyagelvonás melletti erős növekedési mutatójának köszönhetően ideális feltételeket biztosít egy magasértékű utánnövekvő nyersanyagként való felhasználására pl. az auto- vagy éppen az építőiparban is. Ezen kívül a miscanthus hatalmas felszíni teljesítményének köszönhetően egy praktikus fa- vagy fűtőolaj-pótlék (1 hektár pótolhat 6.000 - 7.000 liter fűtőolajat!)

 

 

 

  • Telepítési időszak: április-május

  • Ajánlott átépített krumpli ültető géppel (csoroszlya 15 - 20 cm!), A kisebb felületek kézileg is betelepíthetők.

  • A rizómákat 8 - 10 cm mélysége letenni és utána jól tömöríteni.

  • 1 x 1 méteres növénytávolság

  • Jól átgyökerezhető és vízvezető szántóföldek ideális esetben kukorica földeken.

  • Legjobb 7 fokos évi átlaghőmérséklet és 500 -600 mm csapadéknál jó elosztva a vegetációs időszak során

  • A homokos, vizenyős talaj és a hosszantartó nyári szárazság csökkenti a hozamot

A növény előnye, hogy igénytelen és egyszerűen, gyorsan betakarítható. Az elefántfű magas fűtőértékét laboratóriumi vizsgálatok is igazolják, kilogrammonként 4,4 kilowatt energiát lehet vele megtermelni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2,22 kilogramm száraz elefántfű egy liter gázolaj fűtőértékével egyenlő. Az energiafű 7-10 ezer liter fűtőolaj kiváltására alkalmas hektáronként, ami azt jelenti, hogy egy átlagos 200 négyzetméteres családi házat fél hektár területtel egy éven keresztül ki lehet fűteni.

 

Szentes, 2013. 05. 30.

 

.