Hogyan legyél egészséges és sikeres?

Schobert Norbi Szentesen tartott előadást

 

 

 

„Tizenöt évesen száz kilós srác voltam. Az emberek társaságában mindig hangos voltam, vicceket meséltem, kívülről boldognak látszottam, mint a kövérek általában. Azonban ha senki nem látott, nassolással vigasztaltam magamat. Ebben a paradox helyzetben éltem, magányosan. A végső lökést az a bizalom hozta meg, amit a testnevelő tanáromtól kaptam.

 

 

 

Ő azt mondta, hogy szerinte nagyon jó sportoló leszek, látványosan át fogok alakulni. Megfogadtam a tanácsait és elkezdtem úgy táplálkozni, hogy csökkentettem a szénhidrát bevitelét, illetve az életem részévé vált a napi torna, a futás, az edzés. Az első félévben negyven kilótól szabadultam meg. Megnőtt a fizikai teljesítő képességem, az önbizalmam, a hitem és az érdeklődésem az életmód tudományok iránt…” - így vall magáról, és a kezdetekről Schobert Norbi, aki Szentesen járt és az Ifjúsági Házban tartott előadást.

 

Vallja, hogy a mindennapi testmozgás mellett a legfontosabb a tudatos táplálkozás és a helyes étrend.

 

 

 

Táplálkozz tudatosan!

 

Mielőtt tisztázzuk, hogy ez mit jelent, először is fontos tudod, miért kell erre mindenekelőtt odafigyelned!

Az elhízottak aránya az elmúlt két évtizedben megkétszereződött! Magyarország 2/3-a túlsúlyos vagy elhízott! A gyermekek közül minden 7. súlyproblémákkal küzd! Az elmúlt évekhez képest megháromszorozódott az elhízott gyerekek száma! A gyereknek a szerint alakul ki a preferenciája, hogy mit lát a szülőtől, a szülő mire szoktatja rá!

A túlsúly és elhízás növekedésével együtt növekszik többek között: a magas vérnyomás, a cukorbetegség és szív és érrendszeri betegségek gyakorisága!

 

 

 

Ma a diabétesz a 4. vezető halálok a világon! Előzd meg! Hogyan?

 

Magyarországon kiemelkedően magas azoknak a betegségeknek a száma, melyek a táplálkozással hozhatók összefüggésbe! A génekre mind a betegségek kialakulásánál, mind magánál az elhízásánál csak 40% fogható! A többi mind az életmódon, a táplálkozáson múlik!

A fogyasztótabletták, divatdiéták ideje lejárt! Ideje, hogy mindenki szembenézzen rossz szokásaival és azokat ne elnyomja egy-egy szem „bűvös bogyóval” vagy csodát ígérő 4 napos kúrákkal, hanem odafigyeljen egészségre, teste jelzéseire, a minőségi étkezésre, az ételek összetételére és ne hagyja, hogy megvezessék! Értékesebb az egészségünk annál, hogy rohanó életmódunk fontosabb legyen annál a 20-30 percnél, amit főétkezéseinkre kell szánnunk!

 

 

 

A tudatosság már a tervezésnél elkezdődik! Ha reggel rohannunk kell készítsük el este a reggelit és csomagoljuk be vagy keljünk fel időben! Legyen rendszere a napunknak! Az ebéd és a vacsora se véletlenszerű legyen, hanem gondoskodást igényel! Ezeknek az apró felkészülést igényelő momentumoknak a kihagyása vezet ahhoz, hogy kiéheztetve magunkat már akármit megeszünk, nem nézzük, hogy mi az, csak kialakult farkaséhségünket szeretnénk csillapítani!

Mi az, ami hirtelen ilyenkor a kezünk ügyébe kerülhet? Keksz? Csoki? Péksüti? Természetesen a szénhidrát! A cukros változatok nem hogy nem csillapítják az éhséget, elfogyasztásuk szinte azonnali, újbóli éhséget generál! Miért?

Cukor, nagy mennyiségű gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrát elfogyasztása után vércukorszintünk hirtelen megemelkedik, melyre a hasnyálmirigy azonnali, nagy mennyiségű inzulin kiválasztásával reagál. Az inzulin felel a vércukorszint csökkentéséért, tehát elvégzi a dolgát, lecsökken a vércukorszintünk! Az alacsony vércukorszint újbóli éhséget okoz! Az ördögi kör csak folytatódik, az egész napi töretlen éhségérzet megállíthatatlan, mely nem csak az elhízás, de a cukorbetegség kialakulásának is egyenes útja!

 

Szentes, 2013. 04. 11.
 

.