Fábiánsebestyéni Lovas Napok

Sajtótájékoztató az idénynyitó rendezvényről

 

 

 

Jövő héten péntektől vasárnapig rendezik meg a fábiánsebestyéni lovas napokat, amelynek keretében csaknem ötven fogat verseng majd a hagyományos fogathajtó világkupa-fordulón.

 

Az idén 31. alkalommal megrendezésre kerülő verseny alkalmából összehívott sajtótájékoztatón Farkas Sándor, Mondok József, Kovács Zoltán, Kós György polgármester és Tóth Ferenc beszámolóját hallhatták az érdeklődők.

 

 

 

„Három nap ugyan még van a nevezési határidőig, de már nyolc nemzetből harminc fogat igazolta vissza részvételét, azaz várakozásaink szerint mintegy félszázan indulnak majd a viadalon, amely tizedszer vk-forduló" – mondta a helyszínen kedden tartott sajtótájékoztatón Farkas Sándor főszervező, aki hozzátette: a mostani verseny különleges, mert a helyi Kinizsi Lovas Sportegyesület az idén ünnepli megalapításának 50. évfordulóját.

 

Az idén a fogathajtó- és díjugrató versenyeken kívül a Kinizsi Park tervei között egyéb programok is szerepelnek. “Díszvendégként” Székelyföldet, a székely világot és a székely fogatolást mutatják be, védnök Böjte Csaba. A meghívott magas rangú vendégek között szerepel Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, Budai Gyula és Czerván György államtitkárok, valamint országgyűlési képviselők és polgármesterek. Közéleti személyek közül dr. Kiss-Rigó László püspököt és Riskó Géza sportfőszerkesztőt látják vendégül. Szeretnék elérni, hogy a Fábiánsebestyéni Lovas Napok a lovas társadalomnak egy olyan meghatározó eseményévé váljon, ami többet jelent egy falusi sportrendezvénynél.

 

 

 

A hazai idénynyitó, amelyre a maratonpálya három akadálya újult meg, a hazai kettes fogatoknak világbajnoki, a négyeseknek pedig Európa-bajnoki válogató lesz.

 

 

 

Tóth Ferenc versenyigazgató elmondta, hogy Fintha Gábor pályaépítő három maraton akadály átépítését kérte a rendezőktől, ez meg is történt. Nyolc nemzet 27 fogathajtója nevezett eddig, kb. 45-50 fogatra számítanak a nevezési határidő lejártáig.

A Szabályokkal kapcsolatban kitért arra, hogy – új szabályként- egy fogathajtó két fogattal is indulhat egy versenyen. Magyarországon ez Fábiánsebestyénben lesz kipróbálva először, a felmerülő technikai problémákat (fogatok indítása, stb.) igyekeznek gyorsan megoldani.

 

 

 

A verseny tervezett programjai a következők:

- május 1. szerda -”B” kategóriás díjugrató verseny

- május 2. csütörtök – állatorvosi szemle, lovak bemutatása

- május 3. péntek – díjhajtás

- május 4. szombat – maratonhajtás

- május 5. vasárnap – akadályhajtás, záróünnepség

 

 

 

Szentes, 2013. 04. 23.

 

.