Hova tűnt Tóth József szobra?

Beolvasztották? Feldarabolták? Eladták? - Mi megtaláltuk!

 

 

 

A mai napi sajtótájékoztatón is többször elhangzott, hogy nem tudni, hogy a Petőfi Szállóról, azaz a Tóth József Színházterem főbejárata fölül hova tűnt, Tóth József bronz szobra. Titkok lengik körbe a szobor sorsát, de most minden kiderül.

 

 

 

Az elmúlt testületi ülésen is felmerült a kérdés, hogy hol található a szobor, melyre Szirbik Imre megadta a választ. Az építtető szállította el, hogy biztonságban legyen, nehogy kár essen benne, de amint lehetőség adódik, akkor vissza lesz szállítva és biztonságos helyre kerül - hallhattuk a polgármester válaszát.

 

 

 

2013. március 8-án (múlt hét pénteken) a Városellátó telephelyén egy raktárban sikerült lencsevégre kapnunk a szobrot, melyet Kajánújfaluból visszahoztak a városba. Tudni kell, hogy hamarosan elkészül egy új szentesi könyv, mely a 190 éve született Tóth Józsefnek állít emléket.

 

 

 

Kruzslicz Pál: „Az álmot játszom” című könyv grafikai előkészítésében benne vagyunk, így minden információra szükségünk volt a szobor, (szobrok) hollétéről!

Így most már megvan a bronz szobor, de volt annak egy gipsz megfelelője is. Az a színház színpadjának hátsó részén egy szekrény tetején volt, ami állítólag a levéltárba került. Tóth József mellszobrát Koncz Antal szobrászművész készítette.

 

A fáma említést tesz egy márvány mellszoborról is, mely 75 cm magas. A könyv szerzőjének köszönhetően  ezt is megtaláltuk! Izsó Miklós alkotását kérésünkre egy fotóművész lefényképezte 2013. március 7-én (múlt hét csütörtökön) Budapesten a Nemzeti Színház második emeletén balra, a panoráma lift mellett.

 

Tóth József a Kurca parti házból eljutott a pesti Nemzeti Színház színpadára, és tehetségével – szorgalmával a legnagyobb hazai művészek közé emelkedett. A legtöbb szentesi büszke Tóth Józsefre, akiről utcát neveztek el a szülővárosában, az egykori házuk helyén álló épületen emléktábla jelzi az első lépéseinek helyszínét. Szobrot készítettek a nagy színészről, és róla nevezték el az egykori, elegáns, városi színháztermet. Mindezek ismeretében is, csak nagyon kevesen sejtik, tudják, mennyire elismert, kitűnő művésze volt az országos színházi életnek. Játszott, írt, rendezett, tanított, szakmai elemzésekkel gazdagította a színészképzést, angol, francia és német nyelven írt színdarabokat fordított magyarra.

 

 

 

 

 

Így most már megvan mindegyik szobor és nincs több talány!!!

 

Szentes, 2013. 03. 11.
 

 

.