Letették az új radarállomás alapkövét

Gyula a segédmunkás lett az államtitkár, ő betonozta be az időkapszulát! :-)

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az „Új Széchenyi Terv” Környezet és Energia Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be a magyarországi időjárási radarhálózat bővítésére és csapadékmérési adatainak minőségi javítására.

 

 

 

A Támogatási Szerződés 2012. február 1-én történt aláírását követően a közbeszerzési eljárások lefolytatása után a projekt eljutott abba a szakaszba, hogy a szentesi kistérséghez tartozó Lapistó melletti katonai területből leválasztott telekrészen megkezdhessék a radartorony építési munkálatait.

 

 

 

Ez alkalomból a projekt ünnepélyes alapkőletétele volt 2013. március 12-én ahol Dr. Illés Zoltán, környezetügyért felelős államtitkár (VM) Dunkel Zoltán dr., elnök (OMSZ) valamint Szirbik Imre Szentes város polgármestere tette le az új radarállomás alapkövét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt években is jelentős fejlesztéseket hajtott végre a veszélyes időjárási folyamatok ultrarövidtávú előrejelzéséhez szükséges úgynevezett intenzív megfigyelések, meteorológiai távérzékelési megfigyelőrendszerek területén. Ezek közé tartozik az országos időjárási radarhálózat is, amely alapvetően a csapadékesemények megfigyelését, intenzitásuk mérését és az események időbeli nyomon követését végzi. A csapadék nagyfelbontású területi és időbeli eloszlásának meghatározása elengedhetetlen a heves időjárási eseményeknél (pl. zivatarok, jégeső), az élet és vagyonvédelmi riasztásoknál.

 

 

 

 

 

A fejlesztés eredményeként európai szinten is kiemelkedő, a legújabb technikai vívmányoknak megfelelő eszközökből álló rendszer jön létre. A tervek szerint 2014 végére fejeződnek be a munkák, az új radar 2015-ben áll operatív üzembe. A radar mérési információk az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján ingyenesen elérhetők lesznek az állampolgárok számára.

 

Gyula lett az államtitkár! :-)

 

A képeken is jól látszik, hogy a kapszula a helyére került, rá a fedőlemez, majd ráhelyezték a beton takarólapot, csak éppen a betont felejtették el. Ott volt a háttérben egy csilli-villi vödörben az anyaggal, vadiúj fánglival és simítóval, csak a nagy kapkodásban éppen ezt felejtették el rátenni. Még kesztyűvel és vízimértékkel  is készültek.

 

 

 

Miután mindenki elment a konferenciára, két munkás pótolta a hiányosságot, és így lett Gyula az államtitkár!

 

 

 

Csörgött a telefonja az egyik munkásnak, akinek kollégájának kellett volna átadni a telefont, csak ő éppen az államtitkári szerepet játszotta, bebetonozta az időkapszulát. "Most nem tudom adni, mert Gyula lett az államtitkár" - hallatszódott az éterben a válasz. Szóval jó hangulatban telt az alapkőletétel, és közben hasznos dolgokat tudtunk meg az ott dolgozóktól. Pl.: ...

 

 

 

... Az időjárási radarok méréseinek korlátai is vannak. A radar telepítési pontjától távolodva a mérő impulzusnyaláb egyre messzebb kerül a föld felszínétől, valamint egyre nagyobb térfogatra tágul, ami a mérések pontosságát, megbízhatóságát rontja. A nemzetközi tapasztalatok és a hazai mérések alapján elmondható: a nagyobb pontosság érdekében törekedni kell arra, hogy a mérésekkel lefedett terület pontjai ne legyenek 100-120 km-nél távolabb egy-egy radarállomástól. Megállapítható, hogy az országosan kiegyensúlyozott pontosságú időjárási radarmérésekhez szükség van az OMSZ időjárási radarhálózatának bővítésére a Dél-Alföldi régióban. A telepítendő radarberendezés alapvető jellemzőit tekintve illeszkedik a jelenlegi három berendezésből álló hálózathoz. A beruházással olyan, az egész országot lefedő, egységes radarhálózat jön létre, amely megfelel a jelen kihívásainak, segítséget nyújt a napjainkban oly gyakran előforduló veszélyes időjárási helyzetek előrejelzésében, viharok okozta károk megelőzésében.

 

 

 

Szentes, 2013. 03. 12.
 

.