ARAD MEGYE SZÉPSÉGEI

 

 

 

2013. március 8-án a Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör közös szervezésével nyílt meg a Művelődési és Ifjúsági Házban az Aradi Fotóklub: ARAD MEGYE SZÉPSÉGEI című fotókiállítás. A kiállítást Mircea O. Boran az Aradi Fotóklub elnöke és Kárpáti Lajos hírszerkesztő nyitotta meg.

 

 

 

1906-ban már egyesületbe tömörültek az aradi fényképészek – az első elnök Stengl Emil, a titkár Guld Emil volt –, 1907-ben egyesületük jogi személyiséget kapott. Még abban az esztendőben megtartották első kiállításukat, amelyen egy-egy arany- és ezüst, valamint két bronzéremmel jutalmazták a legérdemesebbeket. Az aradi fotózás története azonban még messzebbre, az előző század utolsó évtizedeire nyúlik vissza, hisz az újdonságokra eléggé nyitott Maros-parti városban már az 1890-es években számos fényképész működött – igaz, többnyire családi fotókat, portrékat készítettek.

Az aradi fotósok szervezete nem sokkal a megalakulás után már Európa nagyvárosaiban – Berlin, Drezda, Bécs, Frankfurt, Budapest, Hamburg, Amsterdam, Riga, Kijev, Pécs – számos nemzetközi kiállításon jelenik meg, ahonnan sokszor nem is üres kézzel érkeznek haza, sőt 1912-ban már nemzetközi versenyt hirdetnek meg.

 

 

 

Az első világháború és azt követő évek pangása, illetve szervezetlensége után 1968-ban Kelen Ferenc fotóművész, excellence EFIAP vezetésével létrejött az elődök munkájának folytatásaként az Aradi Fotóklub.

 

 

 

Az első időkben nagy lendülettel láttak hozzá a munkához, az új tömörülés első kiállítását már az alakulás évében megrendezték a színház előcsarnokában. Aztán – első „kiruccanásként” – a besztercei fotószalonon jártak az aradiak, az első külföldi szereplés – Békéscsabán – 1971-ben következett be mintegy félszáz fotó bemutatásával.

Jó ideig az aradi művészfotósok – Kelen Ferenc, majd Virgil Jireghie elnöksége idején – rendszeresen részt vettek közös és egyéni kiállításokon, 2001-ig minden év decemberében megrendezték az Ars fotografica tárlatot. Ezek legjelentősebbike alighanem az 1998-as volt, amelyen, a hazaiakon kívül, tíz (köztük két tengeren túli) ország képviselői vettek részt.

Az utóbbi években az Aradi Fotóklub gyümölcsöző kapcsolatokat alakított ki a magyarországi, határhoz közeli városok – Gyula, Békéscsaba, Orosháza, Szentes – fotóművészeivel.

 

 

 

A kiállításon képeikkel szerepel: Loredana Petriţa, Varga Iosif, Ovidiu Filip, Călin Creştin, Octavian Iolu, Gigi Budiu, Rely Tarniceri, Gabi Nagy, Doru W. Gomboş, Raluca Isbaş, Siska Szabo Zoltan, Marius Luffer, Radu Fărcaş, Kurucz Matei, Cristi Klimai, Octavian Tocaciu, Borza Gavril, Filip Rotaru, Mircea O. Boran.

 

A kiállítás április 12-ig látogatható a nyitvatartási időben.

 

 

 

Szentes, 2013. 03. 08.

 

.