Dr. Villányi Erzsébet főorvos vehette át a Bugyi István Emlékérmet

Bugyi István Emlékérem 2013.

 

 

 

A hagyományoknak megfelelően adta át Dr. Várkonyi Katalin főigazgató, Dr. Gyenes Ágota orvosigazgató, Márton Jánosné ápolási igazgató és Dr. Berente László, a Tudományos Bizottság elnöke a Bugyi István Emlékérmet Szentesen, 2013. február 21-én. Az ünnepi tudományos ülésen elismerték a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház kiemelkedő tudományos munkát végző munkatársainak tevékenységét is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bugyi István Emlékérmet vett át Dr. Villányi Erzsébet főorvos, aki Kalocsán született 1945-ben. Orvosi diplomáját 1969-ben a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán szerezte, 1973-ban szakvizsgázott kórbonctani és kórszövettani vizsgálatok tárgykörben, 2001-ben citopatológiából Budapesten. 1969-ben kezdett dolgozni a szentesi kórház patológiai osztályán központi gyakornokként, majd 1973-tól szakorvosként, 1977-től alorvosként, 1982-től adjunktusként, 1987-től főorvosként volt az intézmény munkatársa. 1989. január 1-től 1992. december 1-ig a líbiai Tripoliban belgyógyászati szakrendelésen látott el feladatokat, melybe az akut és krónikus esetek egyaránt beletartoztak. Dr. Villányi Erzsébet főorvos 2000. március 1-től vezeti a patológiai osztályt.

Dr. Villányi Erzsébet rendszeresen részt vesz továbbképző tanfolyamokon, rendszeresen jár országos metszetkonzultációkra, konferenciákra, hazai és esetenként nemzetközi kongresszusokra. Előadóként részt vesz a helyi és megyei klinikopatológiai konferenciákon, tudományos előadásokat tart. 12 tudományos dolgozata jelent meg hazai és külföldi szaklapokban.

Munkáját többször elismerték szakmai pályafutása során. 1978-ban Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt, 1982-ben és 1983-ban a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Bizottságának pályadíját vehette át, míg 1999-ben a Szentesi Kórház Kiváló Orvosa címmel ismerték el szakmai tevékenységét.

Főorvosnő több nyelven beszél, angolul, németül és arabul. Férje háziorvos, két gyermeke született. Lánya közgazdász Svédországban, fia okleveles közlekedésmérnök, egy multinacionális cég magyarországi leányvállalatának igazgatója.

 

 

 

 

 

„Tudománnyal a kórházért-díjat” kapott Dr. Papp Zoltán főorvos, aki általános iskolai tanulmányait Medgyesegyházán, a gimnáziumot Békéscsabán a Rózsa Ferenc Gimnáziumban végezte. A Szegedi Orvostudományi Egyetem 1978-ban történő elvégzése után az első és egyetlen munkahelye a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztálya. Tagja a Magyar Sebész Társaságnak, a Magyar Gasztroenterologiai Társaságnak, a Magyar Érsebészeti és Angiológiai Társaságnak, valamint a Magyar Orvostörténeti Társaságnak.

 

 

 

1983-ban általános sebészeti szakvizsgát, 1996-ban érsebészeti szakvizsgát, 2009-ben a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán orvosközgazdász diplomát szerzett.

1994 és 1996. között a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem Országos Ér- és szívsebészeti Klinikáján dolgozott 2 évig.

1984-1993-ig a Szentesi Kórház Tudományos Bizottságának titkára, 2006-tól Szentes Város Képviselő Testületének Egészségügyi és Szociális Bizottságának tagja, 2009 és 2010 között Szentes Város Önkormányzatának tagja volt.

2007-től 2009-ig a Szegedi Akadémiai Bizottság Orvostörténeti Munkabizottságának titkára volt. 1995-től 2003-ig a Rádió Szentes Orvos mikrofonnal című rovat vezetője, 2005-ben a Szentes-Csongrád Rotary Klub alapító elnöke.

 

„Tudománnyal a kórházért-díjat” vehetett át Dr. Kószó Péter rezidens, aki 1983-ban született Hódmezővásárhelyen. Általános iskolai tanulmányait szülővárosában, gimnáziumi tanulmányait Szegeden végezte. 2002-ben érettségizett a szegedi Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Gimnáziumi évei alatt szerezte meg angol középfokú C-típusú nyelvvizsgáját. A Szegedi Tudományegyetem Orvostudományi karán 2010-ben végzett cum laude minősítéssel.

 

 

 

2010. novemberben kezdett dolgozni a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Központi Röntgen Osztályán beosztott orvosként. 2011. szeptemberében sikeresen felvételt nyert a Radiológiai Szakképzési rendszerbe, azóta rezidensi státuszban végzi feladatait.

A Központi Röntgen Osztály tudományos munkájába korán bekapcsolódott, így 2011-ben 2 első szerzős, 2012-ben 4 első szerzős és egy második szerzős előadást tartott országos kongresszusokon, helyi rendezvényeken.

A Központi Röntgen Osztályon végzett oktatási munkában is tevékenyen részt vesz, az osztály asszisztenseinek, fiatalabb rezidensének és egyéb szakmák osztályon gyakorlatát töltő rezidenseinek elméleti és gyakorlati oktatását végzi. Az osztályos megbeszéléseken rendszeres cikkreferátumokat tart.

Mindennapi munkavégzését körültekintő alaposság, gondosság, a betegek iránti türelem és segítőkészség jellemzi. Kollégáival, a munkaközösséggel igen jó a kapcsolata.

 

„Tudománnyal a kórházért-díjat” kapott Moró Mária OKJ ápoló, aki 1986 és 1990 között a Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolában tanult, ott érettségizett és szerzett általános ápoló és általános asszisztens szakképesítést. Majd 1994-ben a Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Szakiskolában felnőtt szakápolói, 1999-ben a Boros Sámuel Közgazdasági és Humán Szakközépiskola, Szakiskolában OKJ ápoló képesítést szerzett. 1990. augusztus 1-től dolgozik a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályán ápolóként. 1996-tól munkája mellett otthoni szakápolásban vesz részt. 

 

 

 

Moró Mária folyamatosan részt vett továbbképzéseken, konferenciákon sebkezeléssel kapcsolatban. 2007-től folyamatosan a sebészeti osztály kezelőjében sebkezelési feladatokat is ellát. 2008-ban a Replant Cardo sebkezelési pályázatán különdíjat nyert. 2012-ben a MESZK kiemelkedő munkáért kitüntetéssel ismerte el szakmai tevékenységét. Szakmai célja a korszerű sebkezelési eljárások alkalmazása, a krónikus sebekkel élő betegek gondozása, és szívesen segítené egy esetlegesen létrehozandó diabéteszes lábambulancia munkáját.

 

„Tudománnyal a kórházért-díjat” vehetett át Török Gabriella diplomás ápoló, aki Szegeden született 1978-ban. Középiskolai tanulmányait 1993 és 1997 között végezte a Boros Sámuel Közgazdasági és Egészségügyi Szakközépiskolában, ahol szakközépiskolai érettségit, általános ápoló és általános asszisztens képesítést szerzett. 2004-ben a Szegedi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Karán diplomás ápolóként végzett, 2006-ban az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben természetgyógyászati modul köztes vizsgát tett.

 

 

 

2008-ban végzett a  Szegedi Tudományegyetem Szak- és Továbbképzési Központban klinikai szakápoló, onkológiai szakápoló szakon. Szintén 2008-ban az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézetben kineziológus képesítést szerzett. 2006 és 2011 között teljesítette a budapesti Alterna Természetgyógyászati Szakképzési és Továbbképzési Központban a professzionális kineziológus és a rajzpszichológia szaktanfolyamot. Francia alapfokú nyelvismerettel rendelkezik. 1997-től a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Onkológiai Osztályán ápolóként dolgozik.

 

 

 

A tudományos ülés szakmai előadásokkal zárult!

 

 

 

Szentes, 2013. 02. 22.
 

.