Prof. dr. Petri Istvánra emlékeztek

 

 

 

A Petri család, a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház, a SZTE Sebészeti Klinika és a Magyar Sebész Társaság Dél-Magyarországi Csoportja tudományos emlékülés rendezett az egy esztendővel ezelőtt elhunyt Prof. dr. Petri István emlékére.

 

 

 

2013. február 8-án a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Sebészeti Osztályának aulája zsúfolásig megtelt, kollégákkal, barátokkal, tisztelőkkel.

Az itt elhelyezett emléktáblát (Máté István és Lantos Györgyi alkotását) Petri Erzsébet leplezte le.  

 

 

 

Elsőként Dr. Petriné Dr. Monoki Erzsébet idézte fel férjét, az orvost a családapát, melyet mindenki könnyes szemmel hallgatott. Dr. Berente László főorvos a Tudományos Bizottság nevében emlékezett vissza a tanárra, a kollégára. Dr. Várkonyi Katalin a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház megbízott vezetőjének gondolatai zárta a megemlékezést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A program a Tudományos Emlékülés a kórház ebédlőjében folytatódott, ahol elsőként Családi fényképes megemlékezést láthattunk "Petri István az orvos, a jóbarát, az ember..." címmel.

 

 

 

 

 

Az itt levetített képekből egy videó összeállítást készítettünk melyet csak itt a Mozaikon tekinthetnek meg, ezzel mi is megemlékezünk Prof. Dr. Petri Istvánra, aki ebben az évben töltötte volna 70. életévét.

 

 

 

 

Prof. Dr. Petri István c. egyetemi tanár, osztályvezető sebész főorvos 1943. február 3-án született Szatmárnémetiben. Egyetemi tanulmányait a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karán végezte 1961 és 1967 között, Summa cum laude minősítéssel.

1969-től dolgozott a Szegedi Orvostudományi Egyetem 1. sz. Sebészeti Klinikáján, 1971-ben került a klinika Dr. Imre József professzor vezette nyelőcső és gyomor sebészetével foglalkozó munkacsoportjába.1972-ben szakvizsgázott sebészetből, jeles eredménnyel.

 

Tudományos munkássága döntően a nyelőcső és gyomor sebészeti betegségeinek tanulmányozásával, leírásával kapcsolatos. 54 tudományos közleménye jelent meg hazai és külföldi szaklapokban, közülük 8 könyvrészlet magyar és angol nyelven, előadásainak száma 166, ezekből 64 idézhető abstract.

1982-ben védte meg kandidátusi értekezését, „A gyomorrák sebészi kezelésének lehetőségei és eredményei címmel". 1983-tól vezette a szentesi kórház általános sebészeti osztályát. 1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem javaslatára kapott az egészségügyi minisztertől címzetes egyetemi docensi kinevezést. 1991-ben a Magyar Sebész Társaság vezetőségi tagjává választották, 2009-ig volt a vezetőség tagja, egy választási periódusban a társaság titkára. 1992-ben az egészségügyi miniszter a Magyar Sebész Kollégium tagjának nevezte ki, 1996 és 2004 között a kollégium választott tagja volt. Részt vett az orvostanhallgatók oktatásában.

Évekig az SZTE Általános Orvosi Karának államvizsgáztató, Ph. D. felvételi, Ph. D. bíráló és sebészi rezidensi felvételi bizottságaiban tevékenykedett. 1994-ben „Bugyi István Emlékérmet", két alkalommal a „Szentesi Kórház kiváló orvosa" címet kapta meg.

Munkássága alapján 2007- ben a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa az SZTE Sebészeti Klinika igazgatójának javaslatára címzetes egyetemi tanári címet adományozott számára. 2010-ben Imre József emlékérem, 2011-ben Batthyány-Strattmann László díjban részesült.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.