Nem kell illetéket fizetni

 

 

 

Farkas Sándor országgyűlési képviselő volt a Fidesz vezérszónoka 2013. február 18-án két törvénymódosítás kapcsán. Erről Szentes és térsége országgyűlési képviselője február 19-én tájékoztatta a sajtó képviselőit.

 

A földforgalmazásról szóló törvény kapcsán kijelentette: a kormány szeretné, ha a földtulajdon annak a birtokában lenne, aki megműveli – elsősorban a magyar gazdáknál. A parlamenti vita után döntés áprilisban várható.

Az ingatlan nyilvántartásról szóló törvénnyel kapcsolatban az Országgyűlés még 2012 decemberében fogadott el változtatásokat. Lényege az egységes nyilvántartás létrehozása és a földhivatali nyilvántartások elektronikus összekötése az országban. A bejelentési kötelezettség megtartása mellett a 6000, illetve 12.000 Ft-os illetéket a felülvizsgálat hatására a kormány eltörölte. Vagyis illetéket nem kell fizetni, aki pedig már befizette, annak az illetékes kormányhivatal 90 napon belül visszafizeti az összeget.

 

 

 

A földtulajdont viszont mindenkinek be kell jelenteni a 2013. január 31-i állapotnak megfelelően. Könnyítés, hogy 2013. április 30-ig meghosszabbították a bejelentési kötelezettség határidejét.

 

Különleges jelentőséggel bír az a tény, hogy a fenti előterjesztéseket a jelenlevő parlamenti képviselők 100%-os támogatással elfogadták. Farkas Sándor képviselő úr megjegyezte, hogy az egyhangú döntés a parlament történetében nagyon ritka kivételek közé tartozik.

 

Szentes, 2013. 02. 22.
 

.