Filmklub a Könyvtárban

(második félév programja)

 

A filmrajongók figyelmébe ajánljuk az idén kilenc éves Városi Filmklub 2012/2013 szezonjának második félévének programját. Az ingyenes vetítések kéthetenként kedden a Szentesi Városi Könyvtárban (Kossuth utca 33-35.) 18.00 órai kezdettel kerülnek megrendezésre.

 

 

 

február 12. A szív hídjai 129 perc amerikai film 1995 (Clint Eastwood)

Carolyn és Michael édesanyjuk halála után hazaérkeznek Madison Countyba. Döbbenten értesülnek anyjuk végakaratából arról, hogy nem az édesapjuk mellé kívánja temettetni magát, hanem úgy rendelkezett, hogy hamvait vessék a híd alatti patak vizébe. A hagyatékot rendezgetve különös, szívszorító történetre derül fény…

 

február 26. A bakancslista 97 perc amerikai film 2007 (Rob Reiner)

A bakancslista azon dolgok sora, amelyeket az ember meg akar tenni az életben, mielőtt feldobná a bakancsot. Carter Chambers (Morgan Freeman) is kénytelen összeírni, amikor kórházba kerül. A milliárdos Edward Cole-t (Jack Nicholson), akit csakis a pénzcsinálás érdekel, szintén kénytelen szembenézni a véggel, és osztozni a kórházi szobán Carterrel. A két, egymástól teljesen különböző ember elhatározza, hogy hátralevő idejükben végrehajtják mindazt, amiről álmodoztak.

 

március 12. Egy lányról 95 perc angol film 2009 (Lone Scherfig)

A tizenhat éves Jenny London külvárosában él a múlt század hatvanas éveiben. A kislány nemcsak szép, de okos is, szülei örömére egyetemre készül, miközben csellón játszik és franciául tanul. Egy esős nap Jenny találkozik a harmincas Daviddel. Miközben lassan románc bontakozik ki közöttük, a férfi valóra váltja mindazt, amit a lány a legmerészebb álmaiban gondolt.

 

március 26. Az ajtó 98 perc magyar-német film 2012 (Szabó István)

Különös szépségű film az emberi tartásról, a titkokról, az egymás iránti megbecsülésről és szeretetről.

A Szabó Magda önéletrajzi ihletésű regényéből készült film, két szigorú elvek szerint élő asszony portréja. A házvezetőnő és a ház asszonyának apránként kibontakozó és sokszor viharos kapcsolatának megrendítően szép története.

 

április 9. A zenekar látogatása 87 perc izraeli-francia film 2007 (Eran Kolirin)

Egy egyiptomi fúvószenekar vendégségbe érkezik Izraelbe, ám hamar kiderül, hogy senki nem várja őket. Útnak indulnak hát az ismeretlenbe, de hamarosan teljesen eltévednek. Egy fiatal zsidó vendéglősnő és családja fogadja be őket éjszakára. Az arab kultúrát terjeszteni érkezett zenészek mind saját vérmérsékltűk szerint dolgozzák fel a történteket, ki szórakozni indul az éjszakába, ki inkább bezárkózna a külvilág elől.

 

április 23. A szólista 90 perc amerikai film 2008 (Joe Wright)

Steve Lopez újságíró élete zsákutcába került. Már arra sem emlékszik, mit szeretett a munkájában, a házassága is tönkrement. Egyik nap a városban sétálva meglátja a hajléktalan Nathanielt, amint a kéthúros hegedűjén játszik. Megfogja, ahogy a férfi szívét-lelkét beleadja a muzsikálásba. Először csak az érdekes téma lehetőségét látja benne, majd sajátos késztetés érez, hogy pártfogásába vegye a fekete fickót.

 

május 7. A belső tenger 125 perc spanyol-francia-olasz film 2004 (Alejandro Armenábar)

Ramón Sampedro egy fiatalkori balesete következményeként már csaknem harminc éve él ágyhoz kötötten. Azóta az egyetlen kapocs, ami a külvilághoz köti, a tengerre néző szobájának ablaka és egyetlen vágya, hogy méltósággal fejezhesse be életét. Napjait azonban megváltoztatja két nő érkezése. Julia, az ügyvédnő azért jön, hogy segítsen az eutanáziára irányuló kérelem megszerzésében. Rosa, egy nő a faluból, aki megpróbálja meggyőzni őt arról, hogy mégis érdemes életben maradnia.

 

május 21. David Gale élete 125 perc amerikai film 2003 (Alan Parker)

David Gale egész életében a halálbüntetés ellen küzdött, egyetemi előadásokat tartott, könyveket írt, felvonulásokat szervezett. A sors, a nagy játékos azonban különös fordulatot tartogatott számára: a férfi most a siralomházban várja saját kivégzését, mert a texasi bíróság halálra ítélte őt egy kolléganője megerőszakolásáért és meggyilkolásáért. A helyi lap újságírója azonnal lecsap a témára. Ám sokkal többet kap, mint egy interjút: feladatot.

 

június 4. Vincent és a tenger 96 perc német film 2010 (Ralf Huettner)

Vincentnek meghalt az édesanyja. A fiú megígérte neki, hogy teljesíti az utolsó kívánságát, hogy még egyszer lássa a tengert. A probléma az, hogyan juttatja el a hamvait oda, Vincent ugyanis idegrendszeri betegségben, Tourette-szindrómában szenved. Az apja ezért bedugja egy klinikára. Az anorexiás Marie-nak köszönhetően Vincentnek és a rögeszmés személyiségzavarban szenvedő szobatársának, Alexnek sikerül meglógnia egy viharvert autóval, és Olaszországba, a tengerhez indulnak a mama hamvaival.

 

 

Az ingyenes vetítések helyszíne: Városi Könyvtár, Szentes (Kossuth utca 33-35.)

         Kéthetenként kedd este 18.00 órától.

 

Szentes, 2013. 02. 06.
 

 

.