Kurca-parti Olvass- show

Lezárult a „Kurca-parti Olvass- show szövegértés fejlesztési foglalkozások a Szentes Városi Könyvtárban” TÁMOP 3.2.4.A-11/1-2012-0049 azonosító számú pályázat

 

 

 

A pályázat időtartama 2013. január 1 – 2013. december 31.

A projektben résztvevő diákok száma összesen 30 fő volt.

Támogatás összege: 6.802.132,- Ft

A projekt célja a résztvevők számára olyan alapvető technikák közvetítése, melynek segítségével könnyebbé, élménytelibbé válik a tanulás, az önálló ismeretszerzés.

Stratégiai cél: a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok integrációja

A projekt közvetlen célcsoportja: 6-18 év közötti hátrányos helyzetű fiatalok

Közvetett célcsoport: internethasználók, akik számára a honlapon keresztül vállnak elérhetővé a szövegértés-fejlesztéshez kapcsolódó anyagok, illetve lehetőség nyílik közvetlen konzultációra a könyvtár dolgozóival.

A könyvtár négy projektet kínált az érdeklődőknek:

1. Szövegértés-fejlesztő tábor alsó tagozatos diákoknak,

2. Szövegértés-fejlesztő tábor felső tagozatos diákoknak,

3. Szövegértés-fejlesztő tábor középiskolás diákoknak,

4. Drámapedagógia foglalkozások középiskolásoknak.

 

 

 

A tábori foglalkozások megszervezésére az iskolai nyári szünet alatt került sor, ahol a táborvezető könyvtárosok mellett a pedagógiai szakszolgálat munkatársai is segítették a szövegértés-fejlesztést.

A táborok korcsoportonként (alsó-, felső tagozatos, középiskolás) 8 fő részére heti bontásban 8-16 óráig kerültek megrendezésre.

A projekt keretében beszerzett korszerű szakirodalom, az olvasáshoz, szövegértés-fejlesztéshez kapcsolódó kiadványok hozzájárultak a foglalkozások sikeréhez.

A táborok ideje alatt múzeumpedagógiai foglalkozásokra is sor került, ahol a korcsoportokhoz igazodóan előadásokon, kézműves foglalkozásokon vettek részt a fiatalok.

A táborok programjait színesítette: Lackfi János József Attila-díjas író, Nógrádi Gábor  életmű díjas író és Miklya Luzsányi Mónika írónő előadása.

 

 

 

Drámapedagógiai foglalkozások, a tanév alatt 8x90 perces órákban folytak 6 fő részére. A foglalkozásokon részt vevő diákok kommunikációja a gyakorlatok kipróbálása és elmélyítése során fejlődött, szövegértési-elemzési készségük javult, a feladatok megoldásában jártasságot, nyitottságot szereztek. A drámapedagógia hatásának emelése érdekében Bácskai Juli Pszichoszínházának is helyt adott a könyvtár épülete.

Decemberben Erdős Virág, József Attila-díjas író és Sohonyai Judit ifjúsági író előadásán vehettek részt az érdeklődő fiatalok.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

 

 

Szentes, 2013. 12. 31.
 

 

.