A jövő megérkezett a szentesi kórházba

A legmodernebb mammográfiás berendezés került a kórházba az emlődaganatok kiszűrésére

 

 

 

Megújult a Klinikai és Szűrő Mammográfiás Központ a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban! Az emlőrák okozta halálozás Magyarországon rendkívül magas (kb. 2500 eset évente). Az új megbetegedések jelentős hányadát előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel. Az emlők rendszeres önvizsgálata esetén sem nélkülözhető azok orvossal történő időszakos átvizsgáltatása. A szűrés Magyarországon minden veszélyeztetett korú nő számára elérhető, de félelemből vagy oda nem figyelésből a szükségesnél kevesebben veszik igénybe.

 

 

 

A korai áttétet még nem képzett emlőrákok 95%-ban tökéletesen gyógyíthatók, így nyilvánvaló a rendszeres szűrések jelentősége és haszna.

 

Ha Ön 45-65 életév közötti és 2 éven belül nem volt röntgen - mammográfiája, ne halogassa tovább! A szűrés életet menthet!

 

A szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Európai Uniós támogatással megnyerte a Szervezett emlőszűrés infrastruktúrájának megteremtése Hódmezővásárhelyen, Szentesen és Aradon című, HUR0/1101/189/2.4.1. kódszámú pályázatot.

 

 

 

Ennek során a szentesi kórház Klinikai és Szűrő Mammográfiás Központjában telepítésre kerül egy Siemens Mammomat Inspiration korszerű direkt digitális mammográfiás berendezés és egy Siemens S2000 felsőkategóriás ultrahang berendezés.

 

 

 

 

 

Az új műszerek segítségével nagyobb pontossággal deríthetők fel az emlőrák és az egyéb emlőelváltozások. A berendezés modern, ergonomikus kialakítása a vizsgálatra érkező nők számára is komfortosabb, kisebb megterheléssel járó körülményeket teremt. Direkt digitális technikája révén az emlődiagnosztika területén is megszűnik a röntgenfilm alapú technológia, jelentősen lecsökken a felvételek megismétlésének szükségessége, gyorsabb, részletesebb feldolgozás válik lehetővé. A berendezés az új ultrahang berendezéssel együtt kapcsolódik az intézmény PACS képarchiváló és továbbító rendszeréhez, így a készült digitális felvételek az intézmény területén működő számítógépes egységeken bárhol megtekinthetők.

 

Az új berendezéseknek és eljárásoknak köszönhetően a vizsgálat kisebb megterheléssel jár, a hölgyek számára lényegesen komfortosabb!

 

 

 

Speciális onkoteam munkaállomás, megtekintési lehetőség lesz az emlősebészeti beavatkozásokat végző orvosok számára a műtőben, steril körülmények között.

 

Beszerzésre került egy nagy teljesítményű DICOM scanner, ami a korábbi röntgenfilmre készült mammográfiás felvételek digitalizálását, tárolását teszi lehetővé, amik így összehasonlíthatóvá válnak a direkt digitális felvételekkel.

 

A megújult Szűrőközpont új környezetben, az eddigi rendelőintézeti telephelyéről a Központi Diagnosztikai Tömb első emeletén elhelyezkedő Központi Röntgen Osztály területén került kialakításra. Az emlőrák-szűrés felhívásában a háziorvosok is részt vesznek, felhívják a figyelmet a mammográfiás vizsgálatra az ellátásukhoz tartozó szűrőkorosztályú hölgyeknek.

 

 

 

 

 

A Klinikai és Mammográfiás Szűrőközpont 2013. november 18-tól korszerű technikai felszereltséggel és megújult környezetben a Központi Diagnosztikai Tömb I. emeletén működik tovább. A szűrővizsgálatra behívó levéllel és anélkül is lehet jelentkezni az érintett korosztály (45-65 év közötti, 2 éven belül nem szűrt hölgyek) számára minden hétköznap, rendelési időben. A kórház biztosít rendkívüli, szombati szűrési napokat is azok számára, akik hétköznap nem tudnak az ellátásban részesülni.

 

A következő rendkívüli szűrési napra

2013. december 14-én kerül sor.

 

 

 

 

 

 

 

Szentes, 2013. 11. 26.

 

.