Védelmi Bizottság a szentesi laktanyában

 

 Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában tett látogatást a Békés Megyei Védelmi Bizottság 2013. október 08-án Szentesen. A látogatás célja a Műszaki Ezred, ezen belül elsősorban a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszere (HKR), és a bevont eszközeinek megismerése volt.

A Magyar Honvédségnek, és ezen belül az 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednek is törvényben előírt kötelessége közreműködni az ország katasztrófavédelemmel összefüggő feladatainak végrehajtásában, a különböző típusú katasztrófák hatásai elleni védekezésben és a következmények felszámolásában. A rendszeren belül az ezred együttműködik a Békés és Csongrád Megyei Védelmi Bizottságokkal, az Alsó Tiszai és a Körös Vidéki Vízügyi Igazgatóságokkal.

A 25 fős látogatói csoport Hajdu Gábor tü. alezredes, a Békés Megyei Védelmi Bizottság titkára vezetésével érkezett meg a szomszédos megye laktanyájába. A vendégeket Seres József őrnagy fogadta és ismertette meg őket az alakulat feladataival a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerben. Tájékoztatást adott a védekezésben készenlétben álló, és feladat végrehajtásába bevonható különböző csoportokról.

 

 

 

Statikus bemutatón láthatták ezen csoportok eszközeit, melyek a katasztrófavédelmi rendszerben alkalmazhatóak. A búvár csoport csónakjai, felszerelései, a ponton hídelemek már több alkalommal bizonyították hasznosságukat elsősorban az árvízi védekezések során. A  PTSZ-M, közepes lánctalpas úszógépkocsi nélkülözhetetlen elem a katasztrófák megelőzésében, majd a felszámolásában végzett munkálatok során. Kétéltű, terepjáró képessége kiváló, nem akadály előtte a sár, a víz, a hó. Nem csak az árvízi védekezés során került alkalmazásra, hanem a téli szélsőséges körülmények közötti hóviharok esetén, amikor már csak ez a jármű biztosította a hótól elzárt települések megközelíthetőségét, a lakosság mentése, vagy élelemmel történő ellátása esetén.

 

 

 

A látogatás végén megtekintették az ezred csapatmúzeumát, melyben megismerkedhettek Szentes város katona múltjával, a laktanya kialakításával, a műszaki szakma korábbi korszakaival és az alakulat közelmúltjának időszakával.

Hajdu Gábor tü. alezredes elmondta, nagyon régen, járt ebben a laktanyában és most nagyon hasznos közelről megismerni azokat az eszközöket, melyek a védekezési tevékenységek során összekötik a két szervezetet.

 

Szentes, 2013. 10. 09.

 

.