Vigyázat! Csaló faárusok Szentesen

Az ősz beköszöntével egyidejűleg sajnos ismét megjelentek a házaló faárusok, akik tehergépkocsijukról látszólag kedvező áron kínálnak hasogatott tűzifát, illetve előfordul, hogy a „csábító üzleti lehetőséget” hirdetés útján teszik közzé.

A csalók sajnos minden évben több figyelmetlen, hiszékeny embert károsítanak meg! A tűzifával házalók többféle módszerrel csapják be áldozataikat.

Az egyik leggyakoribb trükk a mérlegelési csalás. Ennek során lényegesen kevesebb fát adnak át a vevőnek, mint amennyiért pénzt kérnek. Ilyen eset történt az elmúlt időszakban Szentesen is, amikor a csalók a városi zöldségpiacon hirdették magukat.

A másik módszer során a házalók elterelik a vevő figyelmét. Míg a vevő a fával van elfoglalva, a házalók társai átkutatják a sértett lakását és onnan különféle értékeket, főként készpénzt tulajdonítanak el.

A csalók előszeretettel alkalmazzák a pénzváltós módszert is, mely során megkérik a hiszékeny sértettet, hogy egy nagyobb címletű bankjegyet váltson fel. Ilyenkor az elkövetők kifigyelik a megtakarított pénz rejtekhelyét, majd a sértett figyelmét elterelve eltulajdonítják azt.

A rendőrség kéri, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében ne vásároljanak tűzifát házaló kereskedőtől, idegeneket pedig ne engedjenek be a lakásukba, mivel ellenkező esetben könnyen bűncselekmény áldozatává válhatnak.

Ha a baj mégis megtörténik, kérjük, hogy azt a lehető legrövidebb időn belül jelezzék a rendőrségnek a 107-es vagy a 112-es segélyhívószámon, illetve a Szentesi Rendőrkapitányság 63/561-310 központi telefonszámán.

 

Szentes, 2013. 10. 18.

 

.