Tárolható-e segédmotor-kerékpár
a társasházak tárolóiban?

 

 

 

Ez a kérdés is felmerült a "A lakóközösségek biztonságáért" címmel rendeztek konferencián Szegeden.

Sok-sok fejtörést okoznak a lakóknak a közös képviselők, de viszont is. Már évek óta kérdés és sajnos egyértelmű választ még senki sem adott arra a kérdésre, hogy "Tárolható-e segédmotor-kerékpár a társasházak tárolóiban".

 

A tanácskozáson, amelyen felszólat Goll Imre, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének képviselője is, elhangzott: habár a lakástüzek száma csökkenő tendenciát mutat, egy-egy tűzeset amellett, hogy életeket veszélyeztet, egy-egy család vagyonának jelentős részét pusztíthatja el.

 

Az egyik közös képviselő kérdésére elhangzott: a tárolókban gépjárművet nem szabad tárolni, mivel a segédmotor nem az, az ott tartható, ellentétben a nagymotorral.

 

Kell-e tűzoltó készüléket elhelyezni a társasházakban – tudakolták a jelenlévők, a kérdésre Molnár Péter őrnagy válaszában elmondta: ha csak lakások céljára szolgáló helyiségek vannak, akkor nem kötelező, azonban ha üzlet, vagy iroda is található ott, akkor már igen.

 

A résztvevők arról is kérdezték a Katasztrófavédelem szakembereit, hogy szabad-e a lépcsőházakat elektromos zárral lezárni, amelyre elmondták: ha az ajtó belülről nem kilinccsel, hanem elektromos nyomógombbal nyitható, akkor a nyomógombot jól láthatóan kell elhelyezni, és a készüléknek áramszünet esetén belülről nyithatónak kell hagynia az ajtót.

 

Felmerültek még a lépcsőházakban használt rácsok elhelyezésének szabálya, amely kapcsán a szegedi kirendeltség hatósági referense kifejtette: csak akkor szabad rácsot elhelyezni, ha az a menekülési útvonalat nem szűkíti le, továbbá a lezárt terület mögött nem található száraz felszálló vezeték, hő-füst elvezető, menekülésre szolgáló ablak, vagy a közművek elzáró szerelvénye.

 

Szentes, 2013. 01. 27.
 

.