A szegedi lézerkutatásról Szentesen

 

 

 

"A jövő elkezdődött: Szeged, a lézerkutatás egyik fővárosa" címmel hallhattunk előadást 2013. január 22-én a Művelődési és Ifjúsági Házban. Az előadó Prof. Dr. Szabó Gábor rektor úr volt a Szegedi Tudományegyetem rektora, de szakmája szerint lézerfizikus.

 

 

 

A zsúfolásig megtelt ifjúsági házi mozi teremben kissé késve kezdődött az előadás, mert előtte sajtótájékoztatót tartottak a Studium Generale tehetségsegítő programról.

 

A sajtótájékoztatóról előző cikkünkben olvashattak a kedves olvasók, de volt egy olyan bejelentés amely a kint várakozó fiatalokat is érinti, nem is kedvezőtlenül. A rektor úr elmondta, hogy egy újabb lehetőség várható, melyen keresztül pályázati úton összegeket lehet nyerni hátrányos helyzetű fiatalok tehetséggondozására.

Ezzel a lehetőséggel nagyon összecseng a most induló Studium Generale program, de térjünk vissza az előadásra.

 

 

 

Szirbik Imre köszöntötte és köszönte a türelmesen várakozó érdeklődőket, majd bemutatta a Szegedi Tudományegyetem rektorát Prof. Dr. Szabó Gábort.

 

A rektor úr kissé idegenkedve maga elé tartva a mikrofont, humorosan annyit jegyzett meg, hogy ő nem készült énekes tehetségkutató műsorral, így bocsássák meg neki, ha nem úgy tartja a mikrofont.

Az első sorból halkan hallható volt: "Megbocsájtjuk!" :-) (mosoly került az arcokra)!

 

Az alaphang már megvolt, már csak az alapismereti hiányzott, melyet pár dián megtekinthettünk. Úgy érezhettük, hogy milyen egyszerű is. Vagy mégsem?

 

A lézer egy olyan fényforrás, amely indukált emissziót használ egybefüggő fénysugár létrehozására. Neve az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation kifejezés rövidítése, a laser magyarosításából származik. Az első lézert az amerikai Theodore H. Maiman fejlesztette ki 1960-ban - tudtuk meg az előadótól.

 

 

 

Szentes, 2013. 01. 23.
 

 

.